Szegedi Csanád Köves Slomónál járt

Írta: MTI - Rovat: Politika

Ha az elmúlt években tettem bármi olyan kijelentést, ami megsértette volna a zsidó közösséget, azért elnézést kérek – mondta a volt jobbikos politikus.

A volt jobbikos Szegedi Csanád felkereste Köves Slomó rabbit, pénteken találkoztak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) központjában – írja a hétfői Népszabadság.

Az EMIH vezető rabbijával folytatott megbeszélésen Szegedi Csanád – aki a Jobbikból kilépett, de európai parlamenti mandátumát megtartotta – a lap szerint azt mondta: “ha az elmúlt években tettem bármi olyan kijelentést, ami megsértette volna a zsidó közösséget, azért elnézést kérek”.
Koves Slomo2Köves Slomó

A Köves Slomóval való találkozót Szegedi Csanád kezdeményezte. “Bizonyos értelemben sorstársak vagyunk, hisz az ő nagyszülei is sokáig eltitkolták származásukat. Nincs közöttünk generációs különbség, úgy gondoltam, könnyebben szót értünk. Politikusként mindig is fontosnak tartottam a párbeszédet. Most, hogy szembesülnöm kellett zsidó felmenőimmel – amit nem bánok, hogy megtörtént –, különösen fontossá vált a zsidó közösség vezetőivel való kapcsolattartás” – idézi a lap.

Szegedi Csanád elmondta: elutazik Auschwitzba, hogy lerója kegyeletét.

“Megdöbbentem” – idézte fel Köves Slomó, mit érzett, amikor Szegedi Csanád találkozót kért tőle. Hangsúlyozta, rabbiként alapvető feladata, hogy mindenkit fogadjon, aki tanácsért, segítségért fordul hozzá.

“Azt kívánom neki, hogy képes legyen jóvátenni az elmúlt éveket – mondta Köves Slomó. – És ezt azzal tudja leginkább elérni, ha a családi gyökerek megismerésén túl mindent elkövet annak érdekében, hogy más emberek ne tévedjenek hasonló tévutakra. Szegedi Csanád története, sajnos, nem egyedi. A holokauszt után sokan döntöttek úgy, hogy eltitkolják zsidó származásukat. A zsidó vezetőknek minél nagyobb nyitottságot kell mutatniuk, hogy visszahozzák őket a zsidó közösséghez.”SzegedicsanadSzegedi Csanád – még a bűnbánat előtti időszakban

[popup][/popup]