Amerikai képviselők és Orbán Viktor vitája: Ki a felelős a magyarországi antiszemitizmusért?

Írta: MTI / Szombat szerkesztősége - Rovat: Politika

Fontos, hogy a magyar miniszterelnök kérésének megfelelően Magyarország segítséget kapjon az Egyesült Államoktól az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Mint ahogy az is fontos lenne, hogy más pontokon Magyarország is arányosan kivegye a részét e küzdelemből. Tudósítás és szerkesztőségünk kommentárja.

Az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk megszüntetését kéri a washingtoni kongresszus tagjaitól Orbán Viktor. A kormányfő ezt az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához címzett válaszában írta, miután az amerikai képviselők júniusban levélben fordultak hozzá, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. orban_viktor

A kormányfő sajtófőnöke kedden tájékoztatott arról, hogy Orbán Viktor elküldte válaszát az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagjához. A Havasi Bertalan által az MTI-hez eljuttatott levelet Joseph Crowley kongresszusi képviselőnek címezte a miniszterelnök, aki köszönetet mond az amerikai képviselők megkereséséért.

“A legjobbkor tették ezt, ugyanis éppen a segítségüket szerettem volna kérni egy olyan ügyben, amelyben a kormányközi kapcsolatokon és nagykövetségen keresztül nem sikerült célt érnem” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint írta, Magyarországon az általa vezetett politikai közösség, amely kereszténydemokrata alapokon áll, évtizedek óta harcol a szabadságért és az emberi méltóság tiszteletéért. “A mi politikai közösségünk a magyar szabadságharcosok örököse, büszkék vagyunk arra, hogy tevékeny szerepet játszhattunk hazánk szovjet elnyomás alóli kiszabadításában és a kommunizmus megdöntésében. A szabadságunk visszaszerzése óta folyamatosan harcolunk az emberi méltóság tiszteletéért a magyar társadalmi és közéletben egyaránt. Az ez ügyben elért sikereinkről washingtoni nagykövetségünk szívesen szolgál részletekkel” – tette hozzá.

A kormányfő kifejtette a kongresszusi képviselőknek, hogy munkája során jelentős antiszemita támadások érik az általa vezetett politikai közösséget és személy szerint őt is. A támadások során “a szélsőséges erők zsidóbérencnek titulálnak bennünket” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ezek az erők a legnagyobb támogatást az Egyesült Államokból kapják.

“Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, s onnan végzi gyalázatos tevékenységét. Ha ez a probléma megoldódna, az antiszemitizmus magyarországi erői jelentősen meggyengülnének. Kérem önöket, hassanak oda, hogy megszűnhessenek Magyarországon az Egyesült Államokból támogatott antiszemita provokációk. Miután az Egyesült Államok kormánya visszautasította kérésünket, önökhöz fordulok segítségért” – zárul Orbán Viktor válaszlevele.

Az Egyesült Államok kongresszusának ötven tagja június 21-én levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, létfontosságúnak nevezve, hogy a magyar vezetők szót emeljenek az antiszemitizmussal és a fanatizmus minden formájával szemben. A washingtoni képviselők, akik a szilárd amerikai-magyar kapcsolatok erőteljes támogatóinak mondják magukat, a képviselőház külügyi bizottságának honlapján közzétett levelükben kiemelték a magyar bevándorlók jelentős hozzájárulását az amerikai gazdasági, politikai és kulturális élet alakulásához. Mély aggodalmukat hangoztatták ugyanakkor a Jobbik antiszemita és homofób megnyilvánulásai miatt. Idézték a Jobbik volt elnökjelöltjét, Morvai Krisztinát, aki “tetves, mocskos gyilkosoknak” nevezte az izraeli zsidókat, és arra figyelmeztette a magyar zsidókat, hogy “a magukfajták ideje lejárt”. Ugyancsak idézték a Jobbik lapját, amely hitelt adott annak a mítosznak, hogy a zsidók keresztényt vért használnak vallási szertartásaikhoz, s beterjesztett egy törvénytervezetet a parlamentben, amely perverziónak minősíti a homoszexualitást, és börtönbüntetéssel sújtaná annak “terjesztőit”.


Az antiszemitizmusnak több formája is van.

Az egyik, a kurucinfó és a magyar szélsőjobboldal más fórumai által terjesztett, tevőleges gyűlöletcselekményekre is uszító, szélsőséges változat.

Fontos, hogy a magyar miniszterelnök kérésének megfelelően, Magyarország segítséget kapjon az Egyesült Államoktól ebben a küzdelemben azokon a pontokon, ahol az USA kormánya és törvényhozása segíteni tud.

Mint ahogy az is fontos lenne, hogy más pontokon Magyarország is arányosan kivegye a részét e küzdelemből, mert a kurucinfón kívül sok más formája is van az antiszemitizmusnak, melyek honi megnyilvánulásai ellen nem az amerikai hatóságoknak, hanem a magyar törvényhozásnak, a magyar kormánynak, a magyar bíróságoknak lehetne és kellene tennie.

Hatékony és alkalmazható törvényekkel, a parlamentben is zsidózó szélsőségeseket folyamatosan erkölcsi és politikai karanténba szorító parlamenti többséggel; az antiszemitizmustól megtisztítandó jobboldali sajtóval; az antiszemita uszítókat antiszemita uszítóként bíróság elé állító rendőrséggel és ügyészséggel; példásan ítélő bíróságokkal; és legfőképpen tudatos oktatáspolitikával, mely az antiszemitizmust – köztük írók antiszemitizmusát is – megbélyegezni tanítja, s a jövő nemzedékeit védettebbé teszi a zsidógyűlölet mételyével szemben, mint korunk Magyarországa. (A szerk.)

[popup][/popup]