Meghalt Engländer Tibor

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Életének nyolcvanadik évében, otthonában elhunyt dr. Engländer Tibor, a magyarországi cionizmus veteránja. Tíz éven keresztül küzdött a rákkal, mely végül legyőzte.

englend3Engländer Tibor 1932-ben született Tokajban. A vészkorszakot a fővárosban élte túl, 1946-ban bekapcsolódott a cionista mozgalomba, melynek 1948-as betiltása után illegálisan szervezte a Hasomér Hacairt, a baloldali cionista ifjúsági szövetséget. Az 1953-as anticionista kampány során letartóztatták, első fokon négy, másodfokon két évre ítélték. 1956-ban apja szívinfarktusa miatt nem tudott alijázni.

A kádári konszolidáció éveiben pszichológiát tanult, döntéselmélettel foglalkozott, idővel a tudományok kandidátusa lett. A nyolcvanas években – még hatósági ellenszélben – klubot szervezett a Bethlen téri zsinagógában, ahol a zsidó történelmet, hagyományt tanította. 1989-ben újjászervezte a Magyarországi Cionista Szövetséget, melynek első elnöke volt, több mint tíz éven át. Elöljáró volt a Mazsihiszben is, de neve az 1989 utáni cionista mozgalommal forrott össze, melynek emblematikus alakja volt, s melynek sorsát haláláig figyelemmel kísérte.

Utolsó interjúját 2006-ban adta a Szombatnak. 

[popup][/popup]