Szolidaritási akció Székhelyi József mellett

Írta: MTI - Rovat: Politika

Szolidaritási akciót rendez a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Székhelyi József színművész mellett vasárnap este Budapesten, a Dohány utcai zsinagóga közelében található Goldmark teremben – közölte a Mazsihisz szerdán az MTI-vel.

Mint írták, “minden jóérzésű embert” várnak a Wesselényi utcai helyszínre, a Szolidaritás Székhelyi József színművész mellett című rendezvényükre, ahol Székhelyi József és Gerendás Péter előadóművész lép fel.

A Mazsihisz emlékezett arra: csaknem hét évtizeddel az után, hogy “a magyar színházi élet legkiválóbbjait letiltották zsidóságuk miatt a magyar színpadokról, most ismét nem engedtek fellépni egy magyar színészt Egerben”.

Miként az 1940-es években, most is a Goldmark terem színpada ad helyet a kirekesztett művésznek, Székhelyi Józsefnek. A magyarországi zsidóság és a tisztességes magyar társadalom egésze kiáll Székhelyi József mellett, és tiltakozik mindenfajta megkülönböztetés és diszkrimináció ellen – fogalmaztak.

A Mazsihisz kedden feljelentést tett a Heves Megyei Főügyészségen azt állítva, hogy egy hangfelvétel szerint az egri önkormányzat a zsidósága miatt nem engedte fellépni a városban Székhelyi József színművészt.

A szövetség MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írták: a faji alapú diszkrimináció sérti Magyarország alaptörvényét, és egyebek mellett a közösség elleni izgatás és a hivatali visszaélés gyanúját veti fel. Ezért arra kérik a főügyészséget, hogy rendeljen el nyomozást annak megállapítására, hogy kik követték el ezt a cselekményt, és hogy gondoskodjanak az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásáról.

A szövetség szerint a stop.hu-n hétfőn nyilvánosságra hozott hangfelvétel is bizonyítja, hogy Egerben a múlt év őszén azért nem engedték fellépni a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatóját, mert “büdös zsidónak tartották”. Állásfoglalásuk szerint “egy modern demokrácia nem tűrheti el, a helyi közhatalom birtokosai személyi döntéseiket annak figyelembevételével hozzák meg, hogy az adott személy szerintük zsidó-e vagy sem”.

Az egriugyek.hu még április közepén írt arról, hogy a hevesi megyeszékhely önkormányzata politikai hovatartozás alapján is dönt a kulturális rendezvények fellépőiről. Állításuk szerint az egyik nemkívánatos személy Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház volt főigazgatója, aki 2005-ben, az SZDSZ országos kongresszusán a Himnusszal kapcsolatos pamfletjében kifigurázta Orbán Viktort, a Fidesz elnökét. Információik szerint a Középkori Piactér elnevezésű rendezvény szervezőjének ezért le kellett mondania a művész Villon-előadását.

A honlap a birtokába került jegyzőkönyvre hivatkozva azt írta, az ülésen Orosz Lászlóné (Fidesz-KDNP) bizottsági elnök azt közölte, hogy a város lakói közül többen jelezték, nehezményezik Székhelyi fellépését. Erre reagálva a szervező, a Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: kérte Csákvári Antalt, a Fidesz-KDNP képviselőjét, hogy “a szakmai munkájukat megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nemkívánatosak Egerben” – idézték a jegyzőkönyvet.

Az egri önkormányzat sajtószóvivője, Zentai László már akkor cáfolta, hogy kultúrcenzúra működne a városházán. “Nemkívánatos művészekről természetesen nincs és nem is készül lista Egerben” – mondta.

Visszautasította az akkori állításokat a Fidesz egri szervezete is; ifj. Herman István, a párt városi elnöke a leghatározottabban cáfolta, hogy a helyi önkormányzat listákat készítene előadóművészekről, meghatározná, hogy kik léphetnek fel a városban.

Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) hétfőn vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát annak kapcsán, hogy újabb információk kerültek napvilágra az úgynevezett listaügyben. Leszögezte: Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz “nemkívánatos művészekről” készült tiltólista.

A polgármester az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. (…) A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom.” Hozzátette ugyanakkor: úgy látja, hogy a kulturális és idegenforgalmi bizottság 2011. szeptember 21-i ülésével összefüggésben lépéseket kell tennie.

Habis László azt írta: hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, Csarnó Ákost arra, hogy a grémium nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitával kapcsolatban. Azt kérte továbbá a bizottságtól: adjon tájékoztatást arról, hogy az említett ülésen elhangzottak kapcsán észlel-e jogszabálysértésre utaló körülményt, majd a testület tájékoztassa álláspontjáról és az esetlegesen javasolt intézkedésekről.
 

[popup][/popup]