Nader és Simin

Írta: Skip - Rovat: Politika

Talán akadnak olyanok Iránban, akik tudják, hogy Asghar Farhadi próféta. Egy se nem európai, se nem amerikai, de mindenképpen egyetemes nyelvet beszélő filmrendező, aki a Nader és Siminnel (és annak jelentős mennyiségű díjával) tavaly belépett a legnagyobbak közé. A filmet április 26-án 18:30-kor nézhetik meg az Odeon Lloyd Mozi Szombat filmklubjában!

A téma egy ismeretlen világ számunkra elképzelhetetlen bugyraiba enged bepillantást, de egy percig sem szenvelegve, inkább szemlélődve. A címbeli pár válása csak a vezérmotívuma, mondjuk úgy, ürügye annak, amit a rendező láttatni akar velünk, az alcímben helyet foglaló szeparáció szó már sokkal pontosabban (és a filmnyelv szempontjából egészen egyedülálló módon) fogalmazza meg a lényeget.

naderéssimin_2.jpg

A kulturális tradíciók fogságában vergődve hétköznapi hőseink egyszerre kényszerülnének válni és maradni. A férj ugyan válik a feleségétől, de szüksége van egy nőre, aki Alzheimer-kórban szenvedő apjára vigyáz és emellett őt és lányát is támogatja. A kényszer szülte ápolónő egy füst alatt kell, hogy támogassa munkanélküli férjét, meglévő és születendő gyermekét, ám a Korán által lefektetett szabályok okán, saját tehervállalása miatt lelkiismeretfurdalása van. Érdekes, számunkra talán felfoghatatlan kettősség az, ami a férfi-nő kapcsolatok színterén lejátszódik: a nők eltűrik béklyóikat, és zokszó nélkül inspirálják férjeiket, miközben azok nélkülük nevetségesen makacsok és ostobák. A film aranymetszésénél történő konfliktus egy még nagyobb önvizsgálatba rántja bele szereplőinket, amelynek megoldása egy hitetlen pogányt is alaposan próbára tenne.

A megdermedt iráni társadalom jelen pillanatban legpontosabb rajzát kapja az, aki megnézi a Nader és Simint. Figurái a végletekig kidolgozottak, dramaturgiája és története kivételes. Lassan építkező, ám rengeteg érzelmi építőkockával dolgozó mozi, ami legalapvetőbb erkölcseinkre nehezedik. Ha nyitott szemmel figyeljük a cselekményt és a kibontakozó fejleményeket, talán átélhetjük azt a katarzist, ami felnyitja a szemünket egymás iránt. Itthon is nagyon, de nagyon elkélne egy ilyen mozi, ahol belenézünk a tükörbe, s a végeredmény az, hogy nem taszítjuk, hanem egészséges szeretetünkkel vonzzuk a másikat. Hiszen élhet külön Nader és élhet külön Simin, de Isten felülről mégiscsak egymásnak szánta őket. Ahogy világunk minden egyes tagját egymás mellé teremtette.

Odeon Lloyd Mozi
www.odeon.hu
 

 

támogatás
Pop up banner1
[popup][/popup]