Az isteni Sarah

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ma este tartja legújabb bemutatóját az Orlai Produkció, a Belvárosi Színházban. John Murrel Az isteni Sarah című műve a híres-hírhedt különc francia színésznő, Sarah Bernhardt életét mutatja be.

A „valaha ismert legnagyobb színésznő”-ként emlegetett Sarah Bernhardt kikeresztelkedett zsidó családban született 1844-ben. Apja kiléte nem volt ismert, anyjáról úgy hírlik, prostituáltként tevékenykedett egy időben, de lánya – egyes források szerint – zárdában nevelkedett, mielőtt a Comédie Francaise hallgatója lett.

A zseniális színésznő, a lapok számára mindig pletykákkal szolgáló híresség, szenvedélyesen gátlástalan életimádó volt. Eljátszott minden korabeli nagy főszerepet, köztük magát Hamlet herceget is, turnéival beutazta a világot, többször járt Budapesten is. A legendák szerint legbensőségesebb viszonyát házi tigrisével ápolta, koporsóban aludt, szerelmi étvágya pedig minden képzeletet felülmúlt.

Sarah-t barátság fűzte korának csaknem valamennyi írójához, költőjéhez, Wilde-hoz, Sardou-hoz, Rostandhoz. Színdarabjainak plakátjait 1895-től Alphonse Muchával rajzoltatta. Sikereit gyakran bukás követte, többször szerzett és bukott vagyonokat. Elszegényedve halt meg, lábát egy fertőzés miatt 1915-ben amputálták.

A darab története egy teraszon játszódik, ahol Sarah Bernhardt hűséges titkára, Pitou segítségével emlékszik vissza életére úgy, hogy a szerepjátékok során felelevenítik a színésznő életének jelentős pillanatait. A titkár szerepében Gálffi Lászlót láthatja a közönség.

istenisarah_3.jpg

Vári Éva és Gálffi László (Fotó: Tiszeker Dániel)

Vári Éva, aki a Belvárosi Színház színpadán a címszerepet fogja játszani, így fogalmaz: „Ha Az isteni Sarah után nem játszom semmit, akkor is teljes volt az életem és teljes volt a pályám. Ez a szerep sok mindennek az összegzése, egy rendkívül gazdag művészsors.”

Gálffi László így nyilatkozott a bemutató előtt:

Ez most egy más típusú feladat, mint A nagy négyes megrendezése…

Gálffi László: – Ne túlozzunk! A nagy négyesnél tulajdonképpen játékmester voltam. Összehoztam négy nagy színészt, nevezetesen Vári Évát, Molnár Piroskát, Szacsvay Lászlót és Benedek Miklóst, és hagytam játszani őket. És micsoda hihetetlen sikerük van! Kilenc hónap alatt már az ötvenedik előadáson is túl vagyunk. Nagyon szívesen vettem, hogy Orlai Tibor ismét megkeresett, és most a Sírpiknik után megint színészként számít rám.

Sarah Bernhardt mellett mi Pitou, a titkár szerepe John Murell darabjában?

A viszony mindenképpen alárendelt, hiszen egy nagy színésznőnek a titkára, életének tanúja, és a szerepjátékokban – amire a darab épül – sem egyenlő a szerepük. Együtt játszanak, de nem mint színészek, hanem nagyjából úgy, mint a gyerekek.  Az ő játékuk a szó szoros értelmében – és nem teátrális értelemben – vett játék. Sarah-nak hiába van gyereke, hiába van unokája, hiába vannak rajongói, egyedül van. Erről persze ő is tehet. Csak a titkára maradt, akivel borzasztó együtt lenni, ugyanakkor annál csak egy rosszabb van, ha nincs a közelében.

Pitou szívesen vesz részt ebben a játékban?

Nyilván, hiszen részese lesz egy nagy életműnek, végtére is ő gondozza az
utókor számára a nagy színésznő emlékiratait! Ez persze felelősségteljes, sőt veszélyes feladat is, mert amiről úgy gondolja, rombolja a nagy színésznőről alkotott képet, azt nem írja le, az eltűnik. Roppant érdekes, hogy mi az, amiről ő úgy gondolja, nem tartozik az utókorra. Ugyanakkor bármennyire is alárendelt szerepben van, mégiscsak ő az, akinek a színésznő kiadja a titkait, mégiscsak ő az, aki leírja, mégiscsak ő az, aki a szerepjátékban részt vesz, és akin keresztül megtörténik a múlt felidézése.

Ezek szerint a titkár nélkül nincs visszaemlékezés sem.

istneisarah_4_12_03_24.jpg

Gálffi László és Vári Éva (Fotó: Tiszeker Dániel)

 

Persze, hogy nincs. Nekem még talán jobban is kell figyelnem… olykor előtérben vagyok, olykor pedig háttérbe vonulok, de mindkettő teljes koncentrációt igényel. Hiszen a háttérben is ugyanúgy kell jelen lenni, mint elöl, csak éppen akkor valahogy úgy, mint a jó filmzene, amit gyakran szinte nem is érzékel az ember, de ha nincs, nem olyan hatásos a jelenet. 

Mi volt a legnehezebb a próbafolyamat alatt?

Egyértelműen a rengeteg szöveg, ami ráadásul gyakran érzelmileg igen összetett. Szerep a szerepben. Az ember minden próbafolyamat alatt újrakezdi a szakmát. Itt most az arányokat kellett megtalálni, miből mennyit, mert nagyon sok a csábító lehetőség, ami más irányba viheti a történetet. Végig ketten vagyunk a színpadon. Ha egy koncertteremben eljátsszák Beethoven Tavaszi szonátáját, általában mindenki a hegedűsre figyel – de ha nincs jó zongorista mellette, akkor a hegedűsnek sem lesz akkora sikere.
 

 

A fotók a próbákon készültek

[popup][/popup]