Neonáci nők Németországban

Írta: MTI - Rovat: Politika

A szélsőjobboldalhoz tartozókról alkotott kép megváltozott Németországban: a borotvált fejet és a fémbetétes csizmát felváltotta a hosszú, zilált haj, a horogkereszttel díszített ruhakivágás és a drótkeretes napszemüveg mögül kipillantó, tágra nyílt kék szem. 

 

Az utóbbi hónapokban két nő – Marisa és Beate – vált a legtöbbször említett szélsőségessé az országban. Történetük – az egyik kitalált, a másik bűncselekmények sorozatához kapcsolódó – arra készteti a németeket, hogy átgondolják a nők szerepét a neonáci mozgalomban, egyszersmind arra ösztönzi a szövetségi és állami tisztségviselőket, hogy külön tanácskozásokon tekintsék át, vajon eleget tesznek-e a hatóságok a szélsőjobboldali radikalizmus kiküszöbölése érdekében.

neonácinők_1.jpg 

“A szélsőjobboldali nőket a közvélemény általában vagy neonáci barátjuk odaadó követőjének tekinti, vagy ugyanolyan erőszakosaknak, mint a férfiakat” – mondta Michaela Glaser, a Halléban működő Német Ifjúságkutató intézet szélsőjobboldali szélsőséggel foglalkozó munkatársa a The New York Timesnak.

Miközben a német hatóságoknak részletes statisztikáik vannak a politikailag motivált szélsőségesekről és az általuk elkövetett bűnökről, kevés adat szól a szélsőjobboldaliakhoz csatlakozott nőkről, akik között megtalálhatók a szélsőséges nacionalista eszmék, illetve a fajüldöző vagy antiszemita ideológiák követői; olyanok, akik elutasítják a német nemzet demokratikus elveit.A Német Alkotmányvédő Hivatal 2010-es becslése szerint 25 ezer szélsőjobboldali van az országban, és mindössze 11 százalékuk lehet nő. Bár ők viszonylag kis létszámú csoportot alkotnak, durván a felük vezető posztot tölt be a nacionalista politikai szervezetekben. Tavaly novemberben például három nőt választottak be a Nemzeti Demokrata Párt (NPD) 35 tagú végrehajtó tanácsába. A német kormány 2003-ban megpróbálta betiltani az NPD-t.

 neonácinők_2.jpg

“Ezzel a választással az NPD megmutatta, hogy sok antifeminista, hagyományokat ismerő és nemzete iránt odaadó nő tartozik a soraiba” – vélekedett Ricarda Reifling, egy, a párton belüli, csak nőkből álló, Nacionalista Nők Köre nevű csoport vezetője. A csoport jelszava: a nacionalizmus a nőké is.

Normális, kedves és udvarias személy

Marisa, a Kriegerin (Katonalányok) című, az év elején bemutatott film huszonéves főhőse kevésbé politikus alkat.  A nyitójelenetben egy Nazibraut (Nácimenyasszony) feliratú pólót visel ugyan, mégis inkább csak a filmben szereplő banda neonáci vezetőjének barátnője, és ahogy a történet előrehalad, egy dühroham hatására lezavar néhány emigránst az útról, és nem hajlandó kiszolgálni a sötét bőrű vásárlókat a szupermarketben, ahol dolgozik.

Az első filmes David Wnendt alkotása több német filmdíjat kapott, és januári bemutatása óta a művészmozik ranglistáján a tíz legnézettebb alkotás között szerepel. Bár néhány kritikus szerint a cselekménye gyenge és adós marad a Marisa cselekedetei mögött meghúzódó okok feltárásával, Wnendtet dicsérték a részletek alaposságáért, például azért, hogy Marisa a nyilvánosság előtt fehér kötéssel takarja el náci horogkeresztjét. Németországban tilos bármilyen Adolf Hitlerrel vagy a nácikkal kapcsolatba hozható szimbólum nyilvános viselése, és az előírás megszegőire letartóztatás vár.

Nem minden szélsőséges demonstrálja nyíltan az ideológiáját

A 37 éves, novemberben a rendőrségen önmagát feladó Beate Zschapéról több ismerőse állította, hogy “normális, kedves és udvarias személy, akinek nem voltak szélsőséges megnyilvánulásai”. Bár azóta előkerültek olyan, az 1990-es évek végén készült fotók, amelyek neonáci demonstrációkon ábrázolják, akkor minden ezzel kapcsolatos vád alól felmentették. Egy másik, a német sajtóban nagy nyilvánosságot kapott képen a borzas, rózsaszín pizsamát viselő Zschape együtt látható Uwe Böhnardttal, az egyikkel a két férfi közül, akivel később megalakították a Nemzeti Szocialista Unió nevű terrorista sejtet, amely a német rendőrség szerint megölt kilenc török és görög üzletembert, két pokolgépes támadást és egy tucat bankrablást hajtott végre.

neonácinők_3.jpg

A hatóságok szerint nincs olyan információ, amely közvetlen kapcsolatba hozná a tavaly november 4-e óta Kölnben börtönben ülő nőt a csoport által 2000 és 2007 között elkövetett gyilkosságokkal. A rendőrség szerint ugyanakkor bizonyított tény, hogy aktívan támogatta a sejtet, több mint egy tucat lakást bérelt számára, és intézte a pénzügyeit.

Nem szabad lebecsülni a potenciális veszélyt

“Nem ritka, hogy nők ilyen szerepet vállaljanak, mivel őket a közvélemény kevésbé tartja fenyegetőnek és gyanúsnak, mint a férfiakat – fejtette ki Glaser. Hozzátette ugyanakkor, hogy növekvő szerepük ellenére a nők még mindig kisebbséget alkotnak a férfiak uralta terepen. Ennek ellenére az a véleménye, hogy a nőkben csak a cselekvő férfiak barátnőit látni egyet jelent a potenciális veszély lebecsülésével.

Zschape letartóztatása után nem volt hajlandó válaszolni a nyomozók kérdéseire. Az ügyvédje, Wolfgang Heer feltételes szabadon engedését kérvényezte a bíróságnál, de egyelőre eredménytelenül. A nő továbbra is börtönben marad, és azzal vádolják, hogy terrorista csoportot hozott létre Uwe Böhnhardttal és Uwe Munlossal, aki november 4-én öngyilkos lett. Az a zwickaui lakás, amelyet Zschape a két férfival megosztott, még aznap felrobbant és kiégett. Órákkal később a nő önként feladta magát a rendőrségen.

A rendőrség november óta hat további németet vett őrizetbe annak a gyanújával, hogy segítette a triót, egyebek mellett fegyvereket szerzett, járműveket kölcsönzött nekik, és segített hamis személyazonosságot teremteni a tagok számára.

Az eset megrázta az országot, amely évtizedekig küzdött a II. világháború örökségével és a náci ideológia továbbra is meglévő erőszakos támogatóival. A legnyomasztóbb kérdés az, hogy miként maradhatott a rendőrség és a felderítés elől rejtve egy ilyen erőszakos csoport.

Idén januárban parlamenti bizottságot állítottak fel, februárban pedig szakértői bizottság alakult az ügy kivizsgálására.

“Ez a bűncselekmény mindannyiunkat megrázott – nyilatkozta Uwe Schünemann alsó-szászországi belügyminiszter. – Fel kell tárnunk minden szövetségi államban a kommunikációs csatornákat, hogy megakadályozzuk hasonló fejlemények megismétlődését.”
 

[popup][/popup]