Köves Slomó válasza: miért hívta meg Hanukára Tarlós Istvánt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Köves Slomó rabbi helyében mi nem hívtuk volna meg Tarlós István főpolgármestert az EMIH hanukai gyertyagyújtására, mert Csurka István visszaléptetése az Új Színház „intendánsi” tisztéből megkésett és felemás gesztus volt. Cikkünkre Köves rabbi válaszlehetőséget kért, és reflexióként, rövid bevezetővel a szerdai gyertyagyújtáson elhangzott beszédét küldte el, ahol Tarlós István volt a díszvendég.

2011. december 22.

hanukatarlós_fotó.jpgTisztelt Szerkesztőség! Kedves Olvasóközönség!

Örülök, hogy a Szombat folyóirat beszállt a Tarlós – Hanuka dilemma megvitatásába. Fontos hogy ütköztessük véleményeinket egy ilyen jelentős kérdésben. Meg vagyok róla győződve, hogy egy ilyen helyzetben csak a rossz és a még rosszabb között választhatunk.

Hosszas tanácskozás és sokak véleményének megismerése után én úgy döntöttem, hogy – a természetes fenntartások ellenére – a kevésbé rossz megoldás az, ha a Főpolgármester részt vesz az eseményen, nem szakítjuk meg vele a kommunikációt és éppen ellenkezőleg, itt fejtjük ki véleményünket az ő felelősségéről.

Úgy gondolom ez az ésszerűbb megoldás. Amúgy az EMIH álláspontjával tökéletesen megegyező diplomáciát és politikát folytat maga az izraeli külpolitika is. Méghozzá a mieinknél jóval súlyosabb kérdésekben. Itt van pl. az iráni fenyegetettség. Nyílt titok, hogy Irán jó pár éve atomfegyvert fejleszt, és Izrael elpusztítását hirdeti. Mindehhez a szükséges támogatást, szakértelmet és erőforrásokat Oroszországtól és Kínától kapja. Tudtommal mégsem merült fel senkiben, hogy az oroszokkal és kínaiakkal meg kéne szakítani a diplomáciai kapcsolatot. Sőt háborút kellene ellenük hirdetni. Pont ellenkezőleg, a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok kiválóak. Izraeli miniszterelnök 2007-ben járt Moszkvában, és nemrég a kínai vezérkari főnök tett látogatást Izraelben.

Ennek a felelősségről szóló kritikának igyekeztem hangot adni az alább olvasható, szerda esti beszédemben:

A beszéd teljes szövege itt olvasható

[popup][/popup]