Matisyahu levágta szakállát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A haszid zsidó reggae zenész, akinek jellegzetes szakállas fizimiskája
vallásos gondolatokat is hordozó szövegeinek emblémája volt, a Twitteren
hozta nyilvánosságra új portréját, melyen szakáll nélkül mutatja magát.

 

 

 

 matisyahu_szakállal.jpgAz ismert reggae zenész, akinek egyedi vonása volt ortodox zsidósága, búcsút mondott saját imázsának. Borotvált ábrázatát megörökítette mobiltelefonjával, és föltette a Twitterre. Magyarázatot is fűzött hozzá, amelyben vallásos voltát egy spirituális utazás részeként mutatja be. Ennek során most újabb utakra tér.

„Egy ponton úgy éreztem, hogy a vallásosság matisyahu_beardless.jpgmagasabb szintjére kell lépnem… el kell hagynom megérzéseimet és elfogadnom a végső igazságot. Úgy éreztem, ahhoz, hogy jó ember lehessek, szükségem van szabályokra – sok szabályra – mert nélkülük szétesek. Most visszatérek önmagamhoz. Bízom a magam jóságában és isteni küldetésemben. Csodálatos év következik, tele az újjászületés zenéjével” – írja üzenetében Matisyahu, aki 2007-ig a Chabad haszid mozgalomhoz tartozott.

Matisyahu nemzetközileg befutott zenész-sztár, akinek One Day című világhírű száma a legutóbbi téli olimpia reklámdala lett. Szövegeiben a tradicionális zsidóság értékrendjét és messiásvárását hitelesen ötvözi a kortárs életérzésekkel.

Az énekes az utóbbi években a braclavi Nachman rabbi követőinek táborába tartozott, de egy interjúban utalt belső küzdelmeire, amit intellektuális és lelki egyensúlyának megtalálásáért folytat, miközben a vallásos életbe belemerül.

A Twitteren publikált fényképe nyomán számos fórumon kommenteltek rajongói, akik közül volt olyan is, aki árulást emlegetett. Matisyahu, borotvált fotójának közzététele nyomán, késő este további üzenetet is küldött rajongóinak: “Mindazoknak, akik össze vannak zavarodva: ma éppúgy mentem súlba és mikvébe, mint a tegnapi napon.”

Mindenesetre, ahogy a Forward New York-i zsidó lap kolumnistája fogalmazott: ilyen jelentős eseménynek egyetlen borotválkozás sem bizonyult mostanáig. 

 

 

[popup][/popup]