Emberek összekötve

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Idén harmadik alkalommal valósul meg hanuka napjai alatt Budapest VI. és
VII. kerületének legnagyobb téli kulturális rendezvénye, a
Negyed6Negyed7 Fesztivál. A helyszín szokás szerint a régi pesti
zsidónegyed.

 

 

A fesztivál szervezői programajánlatukkal  arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy civil összefogás eredményeként, alulról szerveződve is létrejöhet olyan meghatározó városi esemény, amely során lehetőség nyílik közösen alakítani a zsidónegyed jelenét, illetve megismerni a múltját.

Az ezerarcú negyed

Az elmúlt években nagy sikernek örvendő városi túrák hagyománya idén is folytatódik.  „Kritikus utca” címen a street art különböző műfajainak egy-egy alkotását érinti a séta, majd a Boulvard&Brezsnyev Galériában folytatódik a beszélgetés a street art és a kanonizált művészet, valamint a politika viszonyrendszeréről Victora Zsolttal és Orosz Richárddal.

„Kreatív kezdeményezések és alkotóműhelyek a zsidónegyedben” című barangolás az ötvösök, vésnökök, ólomüveges mesterek, könyvkötők és lámpás műhelyek titkaiba avatja be az érdeklődőket.

„Identitás és aktivitás” című túra a zsidónegyed hagyományait progresszívan értelmező helyekkel, és az ezeken a helyeken működő civil és vallási szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket.
A Social Action Exchange csoport szervezésében „Ismered a házam?” címmel hajléktúra indul egy a hajléktalanságot megtapasztalt túravezető segédletével, az út végére pedig kiderülhet, hogy a város vajon tényleg mindenkié?

n6_n7gyertyagyujtas1.jpg

gyertyagyújtás

Vásárolj kultúrát az ünnepekre!

December 22-én a Fogasház ad otthont a Chrismukkah Ünnepi Bazárnak, az érdeklődők kézműves és designer ajándékokat vásárolhatnak. A családokat a Manzart Rajziskola és számos gyerekprogram várja. Ha valaki a vásáron mégsem találná meg a szívéhez legközelebb álló ajándékot, a Klauzál13 Vince Könyvesbolt és Galéria a fesztivál teljes időtartama alatt 20-50%-os kedvezménnyel kínálja zsidó és művészeti témájú könyveit, a Kék Ló Fashion Pub pedig december 23-án ünnepi ruhashowt és vásárt tart!

SKH filmpályázat és Negyed6Negyed7 Filmfesztivál – Közöd?

A fesztivál nyitónapján startol az SKH – Sirály, Karácsony, Hanuka- Mi közöd hozzá? –  filmes pályázat. A résztvevők nyolc napon át foglalhatják mozgóképbe élményeiket. A pályaműveket a fesztivál zárónapján, a Negyed6Negyed7 Filmfesztivál kísérőfilmjeiként mutatják be a szervezők.

A fesztivál filmes válogatását a Magyarhangya közösségi filmforgalmazó állította össze, a produkciók a Sirályban tekinthetők meg december 27-én és 28-án. Az idei programban a rövidfilmeké lesz a főszerep: az elsősorban a Dazoo és a jeruzsálemi Sam Spiegel Film School alkotásaiból készített válogatásban szó lesz a családról, elszakadásról, háborúról, de lesz animáció és komédia is, illetve ezek mellett néhány kezdő magyar rendező is bemutatkozik majd.

Multimédiás kísérlettől a szocpol hip-hopig

A fesztivál zenei felhozatalában a szervezők állítása szerint a sokszínűségre került a hangsúly és az újításokra. Az Anker Klubban a fesztivál zárópartyja például egy multimédiás kísérlet lesz: az  éjszaka eseményei a közönség, a pultosok és a dj-k szemszögéből lesz látható a vetítővásznakon mini fejkamerák és okostelefonok segítségével. A tánczenét dj Bodoo(fpt, pécs) and Fonetik (ghetto bazar) szolgáltatja.

n6n7_anker_cam_and_dance.jpg

Anker cam and dance

A Mika Tivadar Mulatóban Magyar Bori, Vázsonyi János és Kardos Dani alapozzák meg a Hanuka Bál hangulatát, másnap pedig a Sirályban szocpol hip-hop nagyágyúja, a ZuSammen zenekar folytatja a szórakoztatást.
 

[popup][/popup]