Udvarias nyomásgyakorlás

Írta: Szombat információ - Rovat: Politika

Két nap alatt tucatnyi magyar politikussal és egyházi vezetővel tárgyalt
a világ reformzsidóságának két csúcsvezetője Stephen Fuchs rabbi, a
World Union for Progressive Judaism (WUPJ) elnöke és Leslie Bergman, a
szervezet európai vezetője.

 

 

A WUPJ negyvennyolc országban 1.8 millió tagot számlál, de súlypontja az Egyesült Államokban van, ahol a zsidóság legnagyobb része a progresszív mozgalom különböző árnyalataihoz tartozik.

wupjlogo.jpg

WPUJ_elnök.jpgKétnapos budapesti látogatásuk oka a nemrég elfogadott, és január elsején hatályba lépő egyházi törvény volt, aminek következtében a két magyarországi reformzsidó közösség elvesztette egyházi státuszát.

 

A két, nagy diplomáciai tapasztalattal rendelkező vezető, udvarias szavak közepette nem csinált titkot abból, hogy ezt a lépést diszkriminációnak tekintik, és szükségesnek tartják a helyzet orvoslását. Kiosztott nyomtatványaik egyike a német külügyminiszter-helyettessel folytatott tárgyalásaikat mutatta be; a másik Barack Obama közelgő, a WUPJ központjában teendő látogatásáról adott hírt. Külön kiemelték, hogy szervezetük soraiban számos befolyásos ember foglal helyet. Ezzel a háttérrel hangsúlyozták a helyzet elfogadhatatlanságát, igen udvarias, diplomatikus nyelven, kifejezve a bonyolult helyzet iránti megértésüket.

leslie_bergman_1.jpg

Leslie Bergman

Ismertették látogatásuknak előzményét is: ez év júniusában, New Yorkban találkoztak Gál András Leventével, a zsidóság ügyeiért felelős államtitkár-helyettessel, aki akkor ígéretet tett a kérdés kedvező megoldására, csupán időt kért mindehhez. Most azért jöttek, hogy az eltelt idő után közelebbről lássák, hogyan haladnak a dolgok. Hangsúlyozták, hogy Magyarország az EU tagjaként a vallásszabadság mellett kötelezte el magát, s ez bizonyos kötelezettségeket ró az országra.

Mint megtudtuk, tárgyaltak Martonyi János külügyminiszterrel, Szászfalvi László, egyházügyi államtitkárral, s több más kormánypárti politikussal, csakúgy, mint Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával és Feldmájer Péter Mazsihisz-elnökkel.

Martonyi megértéséről biztosította a két vallási vezetőt, de óvatos volt és hangsúlyozta a kérdés összetettségét. Köves Slomóval folytatott megbeszélésüket igen szívélyesnek és nyitottnak nevezték, miközben nem rejtették véka alá a köztük fennálló különbségeket.

Feldmájer Péterrel folytatott tárgyalásuk „udvarias hangnemben zajlott”. A Mazsihisz elnök nem zárkózott el a reformzsidó közösségeknek nyújtott esetleges anyagi támogatástól. Felmerült, hogy a Szim Salom ismét kérhetné felvételét a Mazsihisz tagjainak sorába, amint arra tíz évvel ezelőtt már kísérletet tettek. Feldmájer nyitottnak mutatkozott, de hangsúlyozta, hogy a döntés a közgyűlés kezében van, s ez ügyben a rabbik befolyása a meghatározó.

Találkoztak Iványi Gáborral, a metodista egyház vezetőjével is. A metodistákat az új törvény úgyszintén megfosztotta egyházi státuszuktól.

Több névtelen forrás is úgy vélekedett, hogy az egyházak körét előbb-utóbb szélesíteni kell, mert a törvény nemzetközi visszhangja igen kedvezőtlen. Így például az Egyesült Államokban igen befolyásos metodista egyház köreiben is nemtetszést váltott ki a jogszabály. Ehhez az egyházhoz tartozik egyebek közt Hillary Clinton is.

[popup][/popup]