Nemzetközi nyomás a reformzsidó hitközségek elismeréséért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Magyarországra érkezett Stephen Fuchs rabbi, a reformzsidó irányzatú
Progresszív Zsidó Világközösség elnöke. Az egyházi vezető célja az, hogy
a szervezethez tartozó magyar Szim Salom és Bét Orim hitközségek
érdekében közbenjárjon.

2011. november 2. / Szombat információ

RabbiFuchs.jpgMagyarországra érkezett Stephen Fuchs rabbi, a reformzsidó irányzatú Progresszív Zsidó Világközösség elnöke. Az egyházi vezető célja az, hogy a szervezethez tartozó magyar Szim Salom és Bét Orim hitközségek érdekében közbenjárjon az azokat hátrányosan érintő új egyházi törvény kapcsán.

Az amerikai székhelyű Progresszív Zsidó Világközösségnek (World Union for Progressive Judaism) több mint 45 országban 1200 közösségben 1,8 millió tagja van. Ezek túlnyomó része az Egyesült Államokban működik. Magyarországon a Szim Salom és a Bét Orim közösségek tartoznak a szervezethez. A két magyar reformzsidó közösség az 1848-ban bejegyzett pesti Reformegyletig vezeti vissza történelmét.

A nyáron elfogadott új egyházi törvény kizárólag a neológ, az ortodox és a status-quo hitközségeket ismeri el egyháznak, a 163 éves múltra visszatekintő reformzsidó hitközségeket megfosztja az egyházi státustól – sérelmezi a mozgalom közleménye.

kata-Kelemen.jpgraj_ferenc.jpg

Kelemen Katalin, a Szim Salom, és Raj Ferenc, a Bét Orim rabbija

Mint ismeretes, Magyarországon több, évtizedes vagy évszázados hagyományokkal rendelkező vallási közösség került nehéz helyzetbe, mivel nem kapta meg az egyházi státust. Több fontos világvallás (muszlim, buddhista, metodista) mellett a reformzsidó hitközségek sem szerepelnek az előzetesen regisztrált 14 egyházi szervezet között, így jövőre csak egyesületként működhetnének tovább. Holott – írják a reformok közleményükben – jövőre lesz százhatvan éve annak, hogy az osztrák helytartó az egyházi státust először megvonta a túlságosan magyarnak tartott hitközségtől.

Stephen Fuchs egyebek mellett a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakciójának tagjaival, Fónagy János államtitkárral, a Fidesz budapesti elnökével, valamint a magyarországi zsidó és keresztény egyházak képviselőivel is találkozik.

*

A Progresszív Zsidó Világszövetség a reform-, liberális és progresszív judaizmus nemzetközi ernyőszervezete. A progresszív zsidóság nem tekinti magát a zsidóság egyetlen legitim képviselőjének, hitéletét és szertartásrendjét a hagyományon alapuló zsidó hitelvek és szertartásrendek egyik lehetséges formájának tekinti.

A zsidó hagyományokat eleven, folyamatosan fejlődő hagyománynak tartja, melynek fontos mondandója van a mai kor embere számára. A progresszív judaizmus szerint a rabbinikus parancsolatok egy része egy már letűnt történelmi korhoz kötődik, ezért ezeket a mai élet lehetőségeihez alkalmazkodva kell gyakorolni. Ezért a tradíció megismerését szorgalmazza, valamint azt, hogy a törvények betartásában mindenki saját belső útját járja. Természetesnek tartja, hogy a vallási életben a nőknek a férfiakéval egyenlő jogokat kell biztosítani. Fontosnak tartják a más vallásokkal folytatott párbeszédet.

[popup][/popup]