Esterházy János posztumusz kitüntetése

Írta: - Rovat: Politika

Az embermentők számára létesített Jan Karski díjat adományozza az
Anti- Defamation League a magyar arisztokratának.
 

 

 

esterhazyjanos1_belülre.jpgAz 1987-ben alapított, II. világháborús embermentők számára létesített díjat ez évben nevezte át az ADL. Névadója, Jan Karski, lengyel diplomata, aki 1941-ben elsőként adott hírt a nyugati világnak arról, hogy hazája földjén a németek elindították a „végső megoldás” programját. Karski, aki túlélte a háborút és utána évtizedeken át tanított a washingtoni Georgetown egyetemen, maga is a díj első kitüntetettjei közt volt. Abraham Foxman, az ADL elnöke, maga is holokauszt-túlélő, melegen méltatta Jan Karskit, személyes ismerősét, aki 2000-ben, 86 éves korában hunyt el.

Az új nevén ADL Jan Karski Courage to Care Award első, posztumusz, díjazottja, Esterházy János, a német protektorátus alatt létrejött „Független Szlovákia” parlamentjének magyar tagja, aki annak idején egyetlen képviselőként szavazott a szlovákiai zsidók jogfosztása és deportálása ellen. Esterházy később aktívan közreműködött szlovákiai zsidók Magyarországra menekítésében. 1945 után háborús bűnösként elítélték és fogságban halt meg.

Esterházy személye körül komoly viták zajlottak Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Lapunkban is megszólaltak méltatói itt, itt és itt, valamint bíráló vélemény is megjelent itt és itt.

Fent említett bátor tettét kritikusai sem vitatják, de hozzáteszik, hogy Esterházy ezt megelőzően öntudatos antiszemita volt, aki a korábbi jogfosztó törvényeket megszavazta, és az elkonfiskált „zsidó vagyonból” a magyar kisebbség számára is részt követelt. Csak a végső jogfosztás ellen emelte föl szavát, amit így indokolt: „Legfiatalabb korom óta mindig zsidóellenes beállítottságú voltam és az is fogok maradni”, de a deportálásról szóló törvényt „mint magyar és keresztény és mint katolikus istentelennek és embertelennek tartom.”

Az Esterházy János tevékenysége előtti főhajtás, és nemzetközi szinten történő elismertetése a magyar külpolitika – elsősorban a jobboldal – régi törekvése. Az ADL kitüntetése a magyar diplomáciai lépések eredményét jelzi, és nyilvánvalóan jókor érkezik a magyar kormány szempontjából, melyet a nyugati média gyakran bírál.
 

[popup][/popup]