Hogy érzik magukat a zsidók?

Írta: - Rovat: Politika

A Mazsihisz megnyilatkozásainál is fel szoktunk szisszenni, ha a
magyar zsidóság egésze nevében, illetve a magyar zsidóságról teszik
azokat, en bloc. Ezúttal a Magyar Köztársaság elnöke nyilatkozott
sajtóhíradások szerint a magyar zsidóság nevében – ami részéről sem volt
helyes. Még kevésbé, mint a Mazsihisz részéről.

 

 

pal-schmitt-belülre.jpg„A zsidó lakosság jól érzi magát Magyarországon, a zsidó közösség államalkotó tényező” – nyilatkozta híradások szerint a Die Pressének Schmitt Pál azzal kapcsolatban, hogy a riporter olyan véleményeket idézett a külföldi sajtóból, amelyek a kormánynak „a fasizmushoz való vonzódást” rótták fel.

Bizonyára vannak, akik jobban, s bizonyára vannak, akik kevésbé jól érzik magukat a zsidók közül Magyarországon. Mi úgy tapasztaljuk, hogy a zsidó közösségben is sokan aggódnak a demokratikus alapintézmények működése miatt, hasonlóan számos nem-zsidó polgártársukhoz, és nagyon sokan aggódnak az antiszemitizmus és a szélsőjobboldal jelenléte miatt a magyar parlamentben, közéletben és a sajtóban.

Ennek számos esetben hangot is adtak zsidó közéleti személyiségek, zsidóként is ismert írók, újságírók. Így tettek a Mazsihisz és az EMIH képviselői is.

Az utóbbi időben leginkább az Új Színház élére kinevezett igazgató, a szélsőjobboldali radikális Dörner György, és az intendánsaként megnevezett, húsz éve nyíltan gyűlölködő, a zsidóságról és Izraelről több tízezres nagy nyilvánosság előtt antiszemita rágalmakat terjesztő Csurka István, a MIÉP vezetője kapcsán fogalmaztak meg a zsidó hitközségek zsidó véleményt, itt és itt, mellyel a zsidóság túlnyomó többsége, több mint valószínű, hogy egyetért.

Mi, e zsidó lapban szintén közzétettük álláspontunkat.

Mi, zsidók az ilyen, és az ehhez hasonló elfogult politikai döntések esetén nem érezzük otthon, nem tudjuk jól érezni magunkat Magyarországon. Nem érezzük jól magunkat azért sem, mert amíg egy 79 éves holokauszt-túlélő írót egyszeri, a magyarságot sértő publicisztikája miatt fosztott meg a Fővárosi Önkormányzat budapesti díszpolgári címétől – írása valóban sértő, helytelen, igazságtalan szöveg volt, ahogy ezt meg is írtuk akkor, addig kortársa és pályatársa, a két évtizede zsidógyűlöletet szító író-lapszerkesztő ugyanettől a Fővárosi Önkormányzattól kapott néhány héttel később zöld utat a színházvezetéshez.

Nem érezhetjük jól magunkat, míg kettős mérce uralkodik.
Nem érezhetjük jól magunkat akkor sem, ha a díjtól való megfosztás, illetve ha a színházi kinevezés netán arra irányul is, hogy a szélsőjobb vitorlájából kifogják a szelet.
Nem érezhetjük jól magunkat, míg nincs egyértelmű határ a konzervativizmus és a jobboldali radikalizmus között, és nincs világos határ a jogállami demokráciát elfogadó, azt erősítő és az arra veszélyes politikai tényezők között.

Nem érezhetjük jól magunkat továbbá, míg a nevünkben, helyettünk fogalmazzák meg, hogy érezzük magunkat, és különösen, ha nem pontosan fogalmazzák meg érzéseinket, ha nem hallják meg szavunkat.

Mert államalkotó tényező vagyunk.
 

[popup][/popup]