Zsidó–cigány összefogás: létezik ilyen?

Írta: A szerk. - Rovat: Politika

A budapesti amerikai követségi Wikileaks-en kiszivárogtatott táviratai
arról panaszkodnak, hogy nincs „összefogás” zsidók és cigányok között a
Jobbik ellenében, hiszen mind a két csoport nagyon megosztott. 

 

 

WikiLeaks_címlap.jpgE közösségek és szervezeteik valóban annyira megosztottak, hogy csak súlyos fasiszta fenyegetés árnyékában lennének képesek összefogni.

A Jobbik viszont nem fog a hatalom közelébe kerülni. Ehhez a kormányzó jobboldal és az ország politikai életének olyan szintű összeroppanása kellene, amely biztosan nem fog bekövetkezni. A szélsőséges politikának is van határa Magyarországon, az észak-kelet-magyarországi válságrégiók lakóin kívül a többség nem hiszi el, hogy minden probléma gyökere az „idegenek” jelenlétében keresendő.

Másrészt a Jobbik a szélsőségesek régi receptjét követi: olyan valós társadalmi problémákra reflektál (a roma és a magyar lakosság közötti súlyos feszültségek), melyekről a mainstream politika csak igen vonakodva vesz tudomástzsido_ciganyfestival.jpg.

A cigány és zsidó vezetők sajnos mélyen elmerültek az elérhető hatalomért és pénzért való rivalizálásban, így nem hogy egymással, de magukkal sem tudnak összefogni. Köreikben általános az a nézet, hogy csak a különféle politikai erőkkel való szoros szövetség vezet eredményre, így inkább az MSZP-vel (Mazsihisz, Országos Cigány Önkormányzat) vagy a Fidesszel (EMIH, Lungo Drom) törekszenek megbonthatatlan partneri viszonyra, s ez az úgynevezett összefogást biztosan megakadályozza.

Ugyanakkor a Jobbik jelenség súlyosbodhat a válság mélyülésével. Nem biztos, hogy a zsidó és a cigány szervezetek összefogása a megoldás kulcsa, de a polgári demokrácia értékeinek tudatosodása elengedhetetlen, hogy a gyűlöletkeltésnek féket vessen.

*

Szívet ábrázoló illusztrációnk a Zsidó Roma kulturális fesztivál logója volt 2005-ben

 

[popup][/popup]