Heisler András kitüntetése

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Heisler idén tavasszal vezető tisztségek várományosaként indult a
hitközségi választásokon – súlyos alapszabálysértésekkel, botrányt
kavarva állították félre az apparátus urai. Mostani kitüntetése
valószínűleg szolid üzenet: az állam szemében a Mazsihisz és a zsidóság
immár nem azonos fogalmak.

 

 

Heisler Andrást, a Mazsihisz volt elnökét a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki augusztus 20-án. Heislerrel együtt hasonló állami elismerésben részesítette Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Jávor Mátyást, a székesfehérvári hitközség elnökét, valamint László Miklóst, a Mazsihisz és a BZSH vezetőségi tagját. A kitüntetetteknek gratulálunk.

Nincs abban semmi meglepő, hogy a zsidóság képviselőit időről időre a kitüntetettek között látjuk – az államhatalom még véletlenül sem akarja diszkrimináció látszatát kelteni.
Hogy ki érdemes az állami elismerésre, azt a kormány képviselői – érthető módon – a bennfentesektől, esetünkben a Mazsihisztől tudakolják meg. (Nyilván így kapta meg 2005-ben Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója is a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét a Csillaggal – ugyancsak augusztus 20-a alkalmából.)

Jávor Mátyás és László Miklós, akiknek érdemeit nem vitatjuk, nyilván a Mazsihisz jelöltjei voltak. Heisler András – aki 2005-ben lemondásra szólította föl Zoltai Gusztávot, s ebbe azonmód belebukott – aligha. Heisler idén tavasszal vezető tisztségek várományosaként indult a hitközségi választásokon – súlyos alapszabálysértésekkel, botrányt kavarva állították félre az apparátus urai.

Mostani kitüntetése valószínűleg szolid üzenet: az állam szemében a Mazsihisz és a zsidóság immár nem azonos fogalmak.

A Mazsihisz vezetői alighanem vették az üzenetet. Honlapjukon először korrekt tájékoztatás jelent meg a három kitüntetett nevével. A szerkesztő azonban már valószínűleg ezzel átlépte a Síp utcában megengedhető határokat. Egy nappal később már csak Jávor Mátyás és László Miklós méltatását közölte a Mazsihisz.hu. Heislernek ott nyilván nem jár laudáció.
 

[popup][/popup]