Ki nyer vasárnap? – Alternatív Mazsihisz választás

Írta: - Rovat: Politika


Zsidó fiatalok egy csoportja kerekasztal beszélgetést szervez a
hitközségi választások kapcsán Síp utcai élő kapcsolással, helyszíni
szavazással, amin minden hallgató leadhatja voksát, az elnök és az
ügyvezető személyét illetően. Akik biztos ott lesznek: Vári György
(Magyar Narancs), Gadó János (Szombat), Radvánszki Gábor (Szim Salom
Progresszív Zsidó Hitközség), Polyák Ágoston (rabbijelölt), Heisler
András (ex-Mazsihisz elnök, ex BZSH-elnökjelölt), Vajda Károly (NYME)
 

 

 

ki nyer a választáson.jpg

Roppant izgalmakkal teli vasárnap délelőttnek néz elébe május 15-én, vasárnap a hazai zsidóságnak a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) belső életét valamennyire is figyelemmel követő vékony rétege. A Hitközség Síp utcai székházában ugyanis tisztújító közgyűlést tartanak, ahol mindenki nagy meglepetésére, elnöknek egyedüli jelöltként Feldmájer Pétert, ügyvezető igazgatónak pedig Zoltai Gusztávot jelölte a Központi Jelölő Bizottság.

A közgyűlést megelőzően a hitközségek helyi választásait és jelöltállításait idén is, mint mindig, kisebb-nagyobb botrányok kísérték. A szokásokhoz hűen az ellenzéknek idén sem sikerült listára kerülnie. Jobban mondva sikerült, de nem sokáig. Azt pedig, hogy mi is történt pontosan, illetve hogy vajon kiket választanak meg a Mazsihisz vezetőinek, mindenki első kézből tudhatja meg, ha eljön május 15-én, vasárnap reggel 10 órára a “választási központba”, a VI. kerület, Révay utca 16-ba.

Zsidó fiatalok egy csoportja kerekasztal beszélgetést szervez a hitközségi választások kapcsán Síp utcai élő kapcsolással, helyszíni szavazással, amin minden hallgató leadhatja voksát, az elnök és az ügyvezető személyét illetően. Akik biztos ott lesznek: Vári György (Magyar Narancs), Gadó János (Szombat), Radvánszki Gábor (Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség), Polyák Ágoston (rabbijelölt), Heisler András (ex-Mazsihisz elnök, ex-BZSH elnökjelölt), Vajda Károly (NYME).

Témák, amiket körbeadnak:

Kik a jelen választások jelöltjei és mi a választás tétje, illetve, mi történt az elmúlt négy évben a Hitközség háza táján?

MAZSIHISZ, MAZSÖK, BZSH (Budapesti Zsidó Hitközség) szervezeti felépítése, összefonódásaik, múlt, jelen, jövő.

Mi a baj a MAZSIHISZ-szel, miként lehetne ezen változtatni?

Hogyan működnek más országok hitközségei, zsidó közigatási rendszerei?

Milyen a zsidó oktatási intézmények helyzete? Ellátja-e feladatát és ebben milyen szerepet kap a MAZSIHISZ?

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Gál András Levente államtitkár és a zsidó egyeztető fórum – mi ez, mik a céljai, lehetőségei, mi a hatása a zsidó közösség jövőjére és a MAZSIHISZ-re?

Vidéki hitközségek helyzete és milyen a MAZSIHISZ-szel való kapcsolatuk.

Ki nyer ma? Helyszíni élő tudósítás a Síp utcából. Folyamatos hangulat jelentések és hírek első kézből a választások eredményeiről.

[popup][/popup]