Fidel Castro zsidó felmenői?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Alan Gross 61 éves, amerikai, vallásos zsidó és az USAID nevű szervezet szerződéses alkalmazottja. Egy jótékonysági programon dolgozott Havannában, mielőtt letartóztatták, állítólag a kubai zsidó közösség részére készített internetes hozzáférést.  

Ártalmatlannak tűnhet mindez, de Castro rendőrsége másképp látta a dolgot. 2009-ben Gross-t kémkedéssel vádolták meg, és idén 15 év börtönbüntetésre ítélték a túlsúlyos, őszülő úriembert. A vád szerint Gross meg akarta dönteni Castro rendszerét, turistaként lopakodott be a szigeten, de túrázásról szó sem volt, valójában egy műholdas kommunikációs rendszer felállításán serénykedett kémkedés céljából. Az amerikaiak felháborodtak az ítéleten, nevetségesnek tartják. Carter volt amerikai elnök Havannába utazott, hogy Castrónál kilincseljen az ügyben.

 

alan_gross_cuba_illusztr.jpg

Alan Gross a feleségével

A Gross ítélet felkeltette az amerikai média érdeklődését Kuba kicsiny zsidó közössége iránt, és maga Fidel Castro is rivaldafénybe került. Zsidók Kubában? Igen, zsidók sok száz éve élnek a Karib-térségben. Curacao kikötője volt a zsidó bevándorlás eredeti központja. A Holland Antillákra (a szigetek Venezuela partjainál találhatóak) már 1650 körül érkeztek zsidók, ők alapozták meg a virágzó cukornád kereskedelmet. Jóval később onnan vándoroltak át a többi karibi szigetre, köztük Kubába is. De a jelentős bevándorlás az 1900-as évek elején indult meg: először török zsidók, majd a fasizmus előretörésével lengyel és román zsidók ezrei érkeztek Kubába. Talán sokakat meglep, de a második világháború alatt magyar zsidók is találtak menedéket Havannában, köztük a fogamzásgátló tabletta egyik felfedezője, Rosenkrantz György is.

Az 1950-es évek elején Havannában már közel 15 ezer zsidó élt, de alig egy évtizeddel később, Fidel Castro kommunista gerilláinak megjelenésekor, gyakorlatilag a teljes zsidó közösség elmenekült. 1959-ben Castro hatalomátvételekor alig 1500 zsidó maradt a szigeten. Talán az sem meglepő, hogy a Kubai Kommunista Pártot egy Kubába vándorolt lengyel zsidó szabó, Abraham Simjovitch alapította. Később Fabio Grobart (valamint Antonio Blanco) néven vált ismertté a mozgalomban, és ő volt az, aki „felfedezte” majd mentorálta a fiatal Fidel Castro-t.

 

Castro_hanukkisa_illusztr.jpg

Raoul Castro

Fidel személyes kapcsolata a kubai zsidókkal úgyszintén meglepő. Habár Kuba anticionista politikát folytat, Fidel kikelt Ahmadinezsád iráni elnök ellen, amikor az a Holokausztot trivializálta. Castro az emberiség elleni legszörnyűbb bűntettnek tartja a Holokausztot. Sokakat meglepett az is, hogy 1998-ban az ateista Fidel, sőt tavaly testvére Raul is, részt vettek a havannai zsinagóga Hanuka szertartásán.

Alina Fernandez, Fidel Castro lánya szerint a Castro családban köztudott volt, hogy Castro zsidó származású. (Fidel és Raul Castro törvénytelen gyerekként látták meg a napvilágot, édesanyjuk Lina Ruz González a család cselédlánya volt.) Az 1980-as években állítólag maga Castro is megerősítette, hogy apai ágon spanyol zsidó felmenői vannak. Lánya szerint viszont anyai nagyapja volt török származású zsidó. Sajtóhíreken kívül azonban nincs bizonyíték arra, hogy Fidelnek valóban lennének zsidó felmenői, ráadásul ez a kubaiakat soha nem is izgatta. Mások szerint a legenda onnan származik, hogy Fidelt gyerekkorában „kis zsidónak” becézték, mert csak nyolc éves korában keresztelték meg.

Obama elnök ígéretei között szerepelt egyfajta amerikai nyitás a 85 éves Fidel Castro felé. Az agg diktátor 40 éve uralja vasfegyelemmel a szigetet, és a Gross ügy most visszavetette a kubai megbékélés lehetőségét. Sokan a súlyosan beteg Fidel halálát várják, abban reménykednek, hogy a diktátor halálával végre új fejezet kezdődhet a kubaiak életében.

 

castro_cuba_illuszt.jpg

képünk illusztráció

 

[popup][/popup]