Díj a társadalmi emlékezetért és a zsidó kultúra terjesztéséért

Írta: MTI - Rovat: Politika

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2011. február 28-án este a Petőfi Irodalmi Múzeumban adta át hagyományos díjait. A díjazottak a magyar zsidó kultúra és oktatás területén végzett kimagasló tevékenységükért, a zsidó kultúra minél szélesebb körben való megismertetéséért, népszerűsítéséért vehetik át az elismerést.

2011. március 1. / MTI

 

 

A díjazottak a magyar zsidó kultúra és oktatás területén végzett kimagasló tevékenységükért, a zsidó kultúra minél szélesebb körben való megismertetéséért, népszerűsítéséért vehetik át az elismerést.

Az oktatási díjjal emlékplakett és pénzjutalom jár, a kulturális díj egy festmény. A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett ünnepségen a díjakat Kirschner Péter, a Mazsike elnöke és Deák Gábor, a szervezet elnökségi tagja adta át a Darvas Szilárd-emlékest keretében.

Deák Gábor elmondta: Várhegyi György egyike volt azoknak, akik huszonkét éve kezdeményezték egy önálló, független, liberális szemléletű zsidó iskola megalapítását. Ennek eredménye lett a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola, amely ma a legnagyobb magyarországi zsidó oktatási intézmény. Szőnyi Andrea tizenhárom évig tanított a Lauderben, ahol az angoltanárok munkacsoportjának vezetőjeként több judaisztikai programot indított el és vezetett – mondta laudációjában Deák Gábor.

dijatadas_deak_szonyi.jpg

Deák Gábor a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnökségi tagja átadja a Várhegyi György oktatáspolitikusról elnevezett oktatási díjat Szőnyi Andrea pedagógusnak. 

 

A kitüntetett 2007-ben hozta létre a Zachor Alapítványt a Társadalmi Emlékezetért, amely a holokauszt túlélők visszaemlékezéseinek gyűjtését és kiadását is feladatának tartja. A már négy kötetből álló kétnyelvű könyvsorozatot Magyarországon és külföldön is oktatási anyagként használják – tette hozzá Deák Gábor. Utalt arra, hogy Szőnyi Andrea két éve vezeti a Generációk találkozása elnevezésű programot, amelynek keretében fiatalok tanulnak a magyarországi zsidóság történelméről.

Konrád György író, a díj korábbi kitüntetettje Rédei Éváról szólva kiemelte: szereti azokat a könyveket, amelyeket kínál, és autentikusan tudja ajánlani a vásárlóknak. Boltjában látszik a tulajdonos szelleme, érdeklődése, személyes odaadása pedig imponáló. A kitüntetett a mostani zsidó reneszánsznak tevékeny részese – hívta fel a figyelmet.

dijatadas_redei_kirschner.jpg

Kirschner Péter a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) elnöke átadja a Magyar Zsidó Kultúráért díjat Rédei Évának, a Láng Téka Könyvesbolt alapítójának.

 

Bächer Iván író, újságíró, publicista a díjazottról elmondta: szükség van olyan helyekre, mint a Láng Téka Könyvesbolt, ahol “az ember nem csak vásárol, hanem közösséget is talál”. A Láng Téka a magyar irodalom egyik bázisa, ahol nem csak zsidó irodalmat lehet kapni – tette hozzá.

 

[popup][/popup]