„Hellerék” védelmében

Írta: A Szombat szerkeszt?sége - Rovat: Politika

Szinte minden nap támadja a jobboldali és kormányközeli Magyar Nemzet, valamint több – szintén jobboldali – orgánum az előző kormányok által juttatott pályázati pénzek kapcsán Heller Ágnest, Radnóti Sándort, Vajda Mihályt és több filozófust. Az elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula az egyik ügyben feljelentést is tett.
 

 

 

heller_agnes.jpg

Heller Ágnes

Heller Ágnes sok-sok éve lapunk állandó szerzője, tisztességében nem kételkedünk, ezért értetlenül és megbotránkozva állunk a vádak előtt. 

Nem azt kifogásoljuk, hogy a kormánybiztos vizsgálódik, ha talál valamit, hiszen ez a dolga. Ám azt gondoljuk – s erről sajtóértesülések is vannak –, hogy Heller Ágnes és kollégái politikai alapú támadással szembesülnek. Még a közismerten jobboldali elkötelezettségű Gulyás Gábor filozófus, a debreceni MODEM igazgatója (a Műcsarnok várhatóan legközelebbi igazgatója) is tiltakozott. Egyre inkább valószínűsíthető, hogy a Magyar Nemzet és a kormánybiztos politikai alapon szemezget a pályázatok között (lásd Vári György kollégánk írását a heti Magyar Narancsban), kiemelve azokat, amelynek felelőseit nem szívleli a kormány. Ez még akkor is visszás, ha a pénzek felhasználása, sőt az egész pályázati rendszer magyarországi gyakorlata sok problémát vethet fel, és akadtak olyanok is, akik a pénzek felhasználása során kifogásolhatóan jártak el. Ám ahhoz, hogy tiszta és törvényes állapotok uralkodjanak, az egész pályázati rendszer átalakítására és a törvényesség szigorú betartatására van szükség – akkor is, ha a pályázó baloldali, akkor is, ha liberális, de akkor is, ha jobboldali.

Jó lenne, ha az illetékes szervek nem a hagyományos Kulturkampf körébe tartozó szimbolikus ügyekkel, hanem az elmúlt korszak valódi bűncselekményeinek felderítésével foglalatoskodnának, mert e mostani lépések a látványpolitizálás kategóriájába tartoznak, és semmi mást nem szolgálnak, mint a politikai csoportkohézió további megerősítését: akik eddig nem szerették a baloldali-liberális kulturális holdudvart, azok ezután még inkább nem fogják szeretni – és fordítva.

Az egész politikai kampány alighanem ismét csak árt Magyarország – a médiatörvény nemzetközi visszhangja miatt amúgy is megtépázott – jó hírének. A magyar viszonyokat közelről figyelő Németországban már Jürgen Habermas világhírű filozófus, valamint egy volt miniszter, Julian Nida-Rümelin is tiltakozott. Heller Ágnes ugyanis a nemzetközi hírnevű magyar filozófusok közé tartozik, sokan respektálják őt az akadémiai világban, ezért az egyébként is sokat kritizált magyar kormány, s vele együtt az egész ország hitelét ronthatja az ügy a nemzetközi porondon.

S ha már morális kérdésekről van szó: Bayer Zsoltot, a szintén kormányközeli Magyar Hírlap publicistáját Nógrád megye – fideszes többségű – önkormányzata Madách-díjjal jutalmazta, amelyből csak az világlik ki, hogy nem zavarják őket a publicista uszító, antiszemita, a gyűlöletbeszéd szinte összes ismérvét felmutató, a morális szabályokra fittyet hányó írásai.

Csak „Hellerék”, csak a „balliberális” értelmiség pellengérre állítása a fontos.

Szomorú dolgok ezek, biztosan nem válnak Magyarország dicsőségére.                   
 

[popup][/popup]