Csökkent az antiszemita incidensek száma

Írta: MTI - Rovat: Politika

Világszerte csökkent tavaly az antiszemita incidensek száma – állapította meg vasárnap Jeruzsálemben közzétett jelentésében az izraeli bevándorlási szervezet, a Zsidó Ügynökség. 

 

Jelentősen visszaesett tavaly a világban észlelt antiszemita incidensek száma 2009-hez képest, azonban árnyalja a képet, hogy abban az évben a második gázai zsidó invázió nyomán a korábban regisztrálthoz képest 50 százalékkal több antiszemita esetet jegyeztek fel.

Mindazonáltal Ausztriában és Németországban a kilencvenes évek alacsonyabb szintjére mérséklődtek az incidensek.

Ámosz Hermon, aki a Zsidó Ügynökség antiszemitizmus elleni küzdelmének felelőse, méltatta a német kormányt, amely sikeresen lép fel a zsidók elleni megnyilvánulásokkal szemben. “Németország példás az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és remélem, hogy ez a jövőben is így marad” – nyilatkozta.

Franciaországban is mintegy 50 százalékkal csökkent 2009-hez képest az incidensek száma, de azon országok közé tartozik, ahol a muszlim közösség miatt nagy a kockázata az antiszemita támadásnak.

Juli Edelstein, az izraeli diaszpóra ügyeinek minisztere szerint az antiszemitizmussal szembeni harc legújabb kihívását az internet jelenti. “Az internethez, Twitterhez, Facebookhoz való könnyű hozzájutás lehetővé teszi az antiszemitáknak, hogy hamis nevek mögé bújjanak és igencsak szabadon lépjenek fel a zsidókkal és Izrael állammal szemben” – idézte a minisztert az izraeli média.

A Szovjetunióból kivándorolt, korábbi polgárjogi ellenzéki majd izraeli miniszter, Nátán Saranszki, a Zsidó Ügynökség elnöke fölhívta a figyelmet arra, hogy fontos “szembeszállni az izraeli politikát illető legitim kritikával álcázott antiszemitizmussal”.
 

[popup][/popup]