Tíz gyertya, tíz vers

Írta: Szombat - Rovat: Politika

November 27-én, szombaton este mutatta be a Koinónia kiadó Budapesten Szántó T. Gábor A szabadulás íze című verseskötetét. Az est rövid performansszal indult. A sötétben tíz gyertya lobbant fel a Klauzál13 könyvesboltban…
 

 

konyv.jpg

Fotó:Vizi Karolina

Az est rövid performansszal indult. A sötétben tíz gyertya lobbant fel a Klauzál13 könyvesboltban, s tíz vers hangzott el a közönség soraiból: a tizedik a szerző előadásában.

 

A felolvasást követően Zágoni Balázs, a kiadó igazgatója arról beszélt, hogy olyan kulturális közegben szeretne élni, ahol természetes, ha egy budapesti szerző zsidó témákat is érintő könyvét egy kolozsvári könyvkiadó jelenteti meg, mint ahogy ennek fordítottja is. Jánossy Lajos író, a Litera szerkesztője, méltatásában a könyv univerzális perspektíváit elemezte, többek között a család és az identitáskeresés visszatérő témáit.

A szerző verseinek olvastán megannyi konfliktus: a civilizáció és az ösztönök viaskodása, a huszadik századi traumák személyiségünkbe ivódó, kínos emléke, a diaszpóra- és kisebbségi sors is eszünkbe juthat. 

Ez a sokszólamúság jellemzi a kötetet, mely az érzékiség és a vallás, az idegenség és az otthonkeresés, a nemzedéki konfliktusok és az összemberi halandó sors egymásba játszó témáit vonultatja fel. 

Szántó T. Gábor elbeszéléskötetek és regények után jelentkezik verseskönyvével,  melyben a vészkorszak utóhatásai, a diktatúra és a gyermekkor élményei egyaránt megfogalmazódnak.
 

[popup][/popup]