Román zsidó exodus, 1959

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Két, 1959-ben megjelent írás tudósít a TIME magazinban a romániai zsidók kivándorlásáról. Az első, januárban megjelent cikk szerzője 1958 szeptemberére teszi a kezdetet, amikor Bukarest zsinagógáiban a Jom Kipurt ünneplők között elterjedt a hír: hatévi várakozás után a hatóságok elfogadják a kivándorolni szándékozók jelentkezését. „A virulens antiszemitizmusáról ismert Romániában a zsidók kevés segítségre számíthatnak.

 

 

roman zsidok izraelbe érkeznek.jpg

Romániai zsidók indulnak Izraelbe

„A háború után 60 ezer ember vándorolhatott ki Izraelbe. A mai antiszemita fellángolások részben a gazdasági elégedetlenség számlájára írhatók, részben pedig azon zsidók iránti neheztelésből fakadnak, akik az oroszok bevonulása után kommunisták lettek. Az oroszok ugyanis úgy látták, hogy egyedül ők a megbízható antifasiszták.”

„Az ország elhagyását most annyira megnehezítik, amennyire csak lehetséges. Azok a zsidók, akik négy (!) évvel ezelőtt adták be kérvényüket, még ma is nap, mint nap sorba állnak a hivatalok előtt, és nem ritkán éjszaka is ott maradnak, csakhogy másnap bejuthassanak a hivatalba. A jelentkezőknek nem kevesebb, mint nyolcvan különböző – korántsem együttműködő – hivatalnok aláírását kell begyűjteniük, mely tanúsítja, hogy minden hátralékukat rendezték.

A zsidók gyakran külön borravalót adnak a postásnak, hogy a hatósági választ a kezükbe adja, ne pedig a házmesternek, aki rendszerint kommunista ügynök és alig várja, hogy – az információk birtokában – megszerezze a kérelmező lakását és ingóságait. Mikor végre minden engedély megvan, a kivándorlónak be kell szolgáltatnia minden pénzét és igazolványát, továbbá be kell mutatnia a magával vihető hetven (gyerekeknek ötven) kilogrammos csomag pontos leltárát. Bútor nem vihető, nem is adható el. A kivándorlónak továbbá (gyakran többször egymás után) írásban ki kell jelentenie, hogy sehol nem olyan jó az élet, mint Romániában. A megaláztatás utolsó állomásaként a határon még a cigarettát is elveszik tőlük.

Jelenleg havonta átlag hatezer zsidó érkezik Romániából Izraelbe, ahol úgy tartják, hogy a 250 ezer ott élő zsidóból legalább százezer kivándorolna – akár a következő hónapokban –, ha módja volna rá… A román exodus nagyobbnak ígérkezik, mint az 1492-es spanyol kiűzetés – vélekedett egy román hivatalnok.”

*

Két hónappal később a TIME arról tudósít, hogy 17 ezer romániai zsidó kivándorlása nyomán az Arab Liga már a vészharangot kongatja. „A kairói és a damaszkuszi rádió napok ót azon szörnyülködik, hogy »az imperialisták által támogatott cionista összeesküvés keretében hárommillió kelet-európai zsidót akarnak bevándoroltatni a megszállt Palesztinába«.”
„A román kommunista kormány elítélte a »vezető izraeli és cionista körök aljas rágalmait« ám az elmúlt héten első ízben beismerte, hogy »humanitárius alapon« lehetővé teszi a zsidók »családegyesítését Izraelben élő rokonaikkal«.”

Miután legalább további százezer zsidó szeretne kivándorolni, Izrael úgy döntött, hogy lenyeli a sértéseket, és nem teszi szóvá, milyen szisztematikusan megalázó bánásmódban részesítik a »humanista« román hatóságok a kivándorlókat.”
 

[popup][/popup]