Változó tanulási szokások: Holokauszt-oktatás ás az internet

Írta: Sajtóközlemény - Rovat: Politika

Május 12-14-e között a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tart nemzetközi műhely-foglalkozást a USC Soá Intézet. A programon, melynek címe „Változó tanulói szokások: Holokauszt-oktatás és az Internet”…
 

Szeminárium a Közép-európai Egyetemen  a USC Soá Intézet szervezésében    

 

2010. május 11. / Sajtóközlemény

 

„A Holokauszt-túlélők és szemtanúk élettörténetei az emberiség egészének szolgálnak örökségül. Éppen ezért Intézetünk folyamatosan keresi a lehetőséget arra, hogyan bővítheti a Vizuális Történelmi Archívum interjúinak elérhetőségét.” – mondta Stephen Smith, az USC Soá Intézet igazgatója. „Az Internetes elérhetőség feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az interjúk világszerte hozzáférhetőek legyenek; ugyanakkor ez rendkívüli körültekintést igényel. Felelősséget nem csak az interjúkat adó túlélőkkel szemben viselünk, hanem azokkal a fiatalokkal szemben is, akik ezekkel a nem könnyen feldolgozható történetekkel szembesülnek. A Közép-európai Egyetemen rendezendő eseményen az Intézet munkatársai, valamint az európai kollégák az e témában felmerülő kérdéseket vitatják majd meg.”

„Az Intézet kiemelt feladatának tekinti, hogy az egyes országokban helyi interjúkat tartalmazó, az adott ország iskoláiban felhasználható oktatási anyagok készüljenek.” – mondta Szőnyi Andrea, a USC Soá Intézet magyarországi tanácsadója. „Jó néhány európai országban helyi állami és civil szervezetekkel együttműködve ismertetjük meg az interjúkat a pedagógusokkal, oktatókkal, képzéseket szervezünk számukra és segítjük őket abban, hogy az interjúkból diákjaik számára hasznos tananyagokat készítsenek. Bízom benne, hogy a Közép-európai Egyetemen rendezendő szemináriumon megvitathatjuk, hogyan fejleszthetők ilyen tananyagok kifejezetten Internetes használatra.”

A USC Soá Intézet közel 52.000 Holokauszt-túlélő és más szemtanú interjúját gyűjtötte össze és őrzi Vizuális Történelmi Archívumában (VHA). Az Archívum anyagai jelenleg világszerte 26 egyetemen és más intézményben érhetők el. A Közép-európai Egyetem a három európai hozzáférési hely egyike, és mint ilyen, természetes helyszíne az Intézet európai partnerei számára szervezett rendezvénynek.

„A Közép-európai Egyetem könyvtára számára nagy elismerés, hogy a közép- és kelet-európai régióban elsőként biztosíthatott hozzáférést a Vizuális Történelmi Archívumhoz. A 2009 májusában kezdődött együttműködés a CEU Könyvtár működésének fontos része. Könyvtárunk nyitva áll az egyetem diákjai és tanárai számára, hogy az Archívum anyagait megtekintsék, de ugyanígy szeretettel várunk minden külső érdeklődőt: elemi és középiskolai tanárokat, illetve más partnereket is.” – mondta Szlatky Mária, a Közép-európai Egyetem Könyvtárának igazgatója.

A „Változó tanulói szokások: Holokauszt-oktatás és az Internet” című rendezvény az új médiumok és a Holokauszt-oktatás kapcsolódási pontjait vizsgálja. Célja, hogy megfogalmazza, milyen lehetőségeket, feladatokat és kihívásokat jelent az online környezetben való oktatás. Az elsődleges célok között szerepel annak meghatározása, mit értünk internetes oktatási projekten; hogyan illeszthető a Holokauszt oktatása az új médiumok oktatásban való használatába, illetve annak megfogalmazása, milyen kihívásokkal jár az interjúk és egyéb érzékeny tartalmú anyagok online hozzáférhetővé tétele. 

 

A Steven Spielberg által 1994-ben a Holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásai összegyűjtésére és megőrzésére alapított USC Soá Intézet ma a világ egyik legnagyobb digitális videó-archívumát őrzi: 56 országban, 32 nyelven, közel 52.000 interjú készült. Az Intézet a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Bölcsészettudományi Karának része; működésének célja, hogy a videó-interjúiból készült oktatási anyagok használatával küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen, illetve csökkentse az általuk okozott szenvedést.

Az Intézet mind a Dél-kalifornia Egyetemen, mind partnerein keresztül világszerte támogatja a tudományos kutatást, forrásanyagokat és online oktatási segédanyagokat biztosít a pedagógusoknak, illetve segíti a visszaemlékezések oktatási célú felhasználását. Az Archívumban őrzött visszaemlékezések mellett, az Intézet – partnerszervezetekkel együttműködve – a túlélőkkel és szemtanúkkal készített interjúk összegyűjtésével segíti más népirtások dokumentálását is.
További információ található az Intézet honlapján: www.college.usc.edu/vhi

A Közép-európai Egyetem (CEU) nemzetközileg elismert felsőoktatási intézmény, amely posztgraduális képzést nyújt a társadalomtudományok, a bölcsészettudományok és üzleti tudományok terén. Működésével, kreatív, kritikai és elemző gondolkodást segítő oktatási rendszerével a közép- és kelet-európai társadalmak, a kialakuló demokráciák fejlődéséhez kíván hozzájárulni. A Közép-európai Egyetem jelentős kutatási- és elemzési központ: hallgatóit arra készíti, hogy a jövő vezetői és tudósai legyenek a régióban, illetve azon túl is, valamint elősegíti a tudományos dialógust.

További információ található az Egyetem honlapján: www.ceu.hu

További információ és regisztráció: Rüll Ildikó, PR- és sajtókordinátor
Tel: (361) 327-3800, Fax: (361) 327-3281, E-mail: [email protected] 
[popup][/popup]