Izraeli Kulturális Intézet alakul

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Új intézet van alakulóban Budapesten. A Szochnut új kezdeményezése az izraeli kultúra magyarországi terjesztését szolgáló új kulturális központ, melynek épületét már megvették a Paulay Ede utcában, s az intézet honlapja  is üzemel. Fontos megjegyeznünk, hogy az alapítóknak sikerült megnyerni Magyarországon működő izraeli befektetőket is.

 

 

balázs gábor.jpg 

Balázs Gábor (Fotó: sofar.hu)

Az Intézet vezetősége még júliusban Dr. Balázs Gábort filozófiatörténészt, a Wesselényi-utcai ortodox iskola korábbi igazgatóját választotta ki az igazgatói állásra, aki a tel avivi Bar Ilan Egyetemen doktorált. 

Az intézet „…működésével és tevékenységével (…) olyan létező intézetek munkájához és különböző projektek megvalósításához kíván hozzájárulni, melyek segítik a magyarországi kulturális élet felvirágzását, erősítik a magyarországi zsidó identitást, illetve az Izraelhez fűződő kapcsolatokat. A partnerség az Izraeli Kulturális Intézet egyik vezérlő elve. Az Intézet fenntartása megköveteli az anyagi függetlenséget, a többféle forrásból építkező támogatási rendszert. Az Izraeli Kulturális Intézet sikere nagymértékben függ az adományszerzési és forrásteremtési munka hatékonyságától.”

Az intézet egy éven belül fogja megnyitni kapuit. A tervek szerint a zsidó ifjúsági szervezeteknek is otthont ad majd, valamint könyvtárával, nyelvtanfolyamaival, kulturális programjaival mind a nyelvtanuló magyar közönség, mind a magyarországi izraeli diaszpóra rendelkezésére fog állni.

 

[popup][/popup]