Nem!

Írta: Popper Péter - Rovat: Politika

A rabbi Jeruzsálemben arra kéri XVI. Benedek pápát, hogy amikor a Kotelnél látogatást tesz, a keresztet hagyja otthon. Shmuel Rabinovitch rabbi, aki találkozik a pápával május 12-én Izraelben, azt nyilatkozta, hogy a kereszt nem megfelelő viselet, ha zsidó vallásos helyet látogat meg.

 

A rabbi arra kéri XVI. Benedek pápát, hogy a Kotelnél ne viselje a keresztet

 

2009. április 13. / Popper Péter
Shmuel Rabinovitch rabbi, aki találkozik a pápával május 12-énIzraelben, azt nyilatkozta, hogy a kereszt nem megfelelő viselet, hazsidó vallásos helyet látogat meg. “Az álláspontom az, hogy nem illik a Nyugati falhoz jönni olyan vallási szimbólumokkal, mint a kereszt.”– jelentette ki Rabinovitch a Jerusálem Postnak. “Épp úgy, mint ahogy egy zsidó táliszban nem menjen keresztény templomba.” Ezzel szemben a pápa elődje II. János Pál láthatóan keresztet viselt, miközben imádkozott a Siratófalnál 2000-ben- jegyzi meg a Jerusalem Post újságírója. Az elmúlt években Rabinovitch legkevesebb kétszer tartott távol keresztet viselő személyeket a Templom-hegytől – olvashatjuk a Jerusalem Postban.(Forrás: Index.hu)

Zsidó és keresztény testvéreim!

Ha egyetlen percig elgondolkozunk Rabinovitch rabbi kérésén, fel kell, hogy ismerjük, hogy ez a Pápának küldött üzenet, csak úgy, mint a keresztet viselők visszatartása a szent helyről, felháborító, pimasz és végtelenül ostoba. Csak az előítéletekből és a vallási gyűlölködésből eredhet.

A Holocaust után, ma élő felvilágosult és humanista zsidóság többsége nem így gondolkozik. Megérti, hogy az Újszövetség az Ószövetségre épül, a Tanachot kinyilatkoztatás értékűnek ismerik el a Jézust követő egyházak, s a kereszténység nem létezhetne zsidóság nélkül.

Éppen egy rabbinak kellene tudnia, hogy ha valaki akár nyíltan viseli, akár leveszi, eltakarja a keresztet, vagy a Dávid csillagot, lelkében akkor is keresztény, vagy zsidó marad. A vallásos zsidóság hite nem olyan gyenge, hogy reszketnie kelljen akár a kereszt, akár a félhold szimbólumától. Éppen az a nagyszerű, hogy különböző vallások hívői, egyre nagyobb számban, és áhítattal zarándokolnak Izraelbe, a Szentföldre, többek között a Kotelhez is.

Ezért, – kizárólag a saját nevemben – arra kérem a Pápát, hogy igenis viselje a keresztet a Nyugati Falnál is, a zsidó Jézus emlékezetére.

 

Dr. Popper Péter az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem emeritus professzora               

                                                                              

 

[popup][/popup]