A 14 éves elvált asszony

Írta: - Rovat: Politika

Egy 14-éves jeruzsálemi lány lett a legfiatalabb elvált asszony Izrael történetében. Az egész ügy csak játéknak indult. Néhány jeruzsálemi fiatal együtt szórakozott, egyikük – egy 17 éves kamasz – inkább viccből mint komolyan gyűrűt húzott 14-éves barátnője ujjára és elrebegte a hagyományos szöveget: „E gyűrűvel nekem vagy szentelve, Mózes és Izrael vallása szerint”. 

divorce.jpg 

Miután ezt társaságban tette és a jelenlévők a vallásos előírások szerint esküvúi tanuknak számítanak, és miután a dolog kitudódott és két mélyen vallásos család tagjairól van szó, az ügy a jeruzsálemi rabbinikus bírósághoz került, amely úgy találta, hogy a házasság érvényes. Annál is inkább, mert azt is tudni vélték, hogy a két fiatal közösült is egymással és így teljesült az érvényes házasságkötés mindhárom feltétele: A gyűrű felhúzása, a hagyományos szöveg tanuk előtti elhangzása és a közösülés.

Csakhogy a kamasz „férj” családja nem kívánt belenyugodni a túl korai és túl felelőtlen „házasságkötésbe” és kérte, hogy a rabbinikus bíróság mondja ki a válást. Ebbe azonban  a „feleség” nem akart beleegyezni. Kijelentette, hogy ő bizony hajlandó várni három évig, amíg 17-éves korában az izraeli törvények szerint férjhez mehet, akkor majd rabbi előtt újra megköti a házasságot és addig is a fiú feleségének tekinti magát. A „férj” szülei magukon kívül voltak. Ők egészen más házastársat szántak fiuknak. Mígnem valakinek eszébe jutott a lehetséges megoldás: a szülők 10000 sekelt (mintegy fél millió forint) ígértek az „arának”, ha beleegyezik a válásba. A lány ekkor teljesítette kívánságuket és a jeruzsálemi rabbinikus bíróság kimondta a válást.

Amikor majd két-három év múlva az addigra 17 éves  lány megkapja az első személyazonossági igazolványát, a „családi állapot” rovatban „elvált asszonyt” fognak beírni, mert az izraeli  belügyminisztérium a személyi adatok ügyében magáévá teszi a rabbinikus bíróságok ítéleteit.

 

Ennek egyik következménye lesz, hogy – ugyancsak a vallási törvények értelmében – a lány mint elvált asszony a jövőben nem mehet férjhez egy kohanitához, vagyis egy Kohn, Kahana, Kogan, Kaganovics vagy más férfihez, akiről megállapítható, hogy  ősei a papság kötelékéből származnak. Hogyan fogja megoldani az ifjú elvált asszony, ha ilyen probléma adódik – ez már a jövő titka. 

 

 

 

                                  

[popup][/popup]