Egy tüntetés kérdőjelei

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Ma, amikor erőszakos Izrael-ellenes tüntetések söpörnek végig a világon, nagyon jó, hogy Budapesten is tüntettek Izrael mellett, ugyanakkor a kivitelezés módja több problémát is felvet. Amennyire pozitív volt a Magyar Zsidó Kongresszusnak a Népszabadságban elhelyezett oldalas fizetett hirdetése, annyira nem volt az a keddi demonstráció.

Nem vall túl nagy bölcsességre az, hogy hétköznap délután három órára, tehát munkaidőben, a Rózsadomb tetején lévő izraeli követség elé szervezzenek meg egy ilyen jellegű tüntetést. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a hitközségi dolgozókat és iskolásokat erre az időpontra tudták mozgósítani, így a többi zsidó szervezettel való társadalmi párbeszéd nélkül le tudták szervezni az eseményt. Úgy tűnik, hogy a Mazsihisz meg sem próbálkozott azzal, hogy bevonjon a szervezésbe másokat és közösen találjon egy olyan időpontot és helyszínt, mely a többségüknek megfelel. Arról most nem beszélnék, hogy a szervezőket megihlethette a Jobbik, mely ugyanígy az izraeli követség (majd a palesztin elé) szervezett tüntetést.

Máshogyan is lehet csinálni, hiszen Londonban zsidó szervezetek hosszú egyeztetések után, a múlt vasárnap déli 11 órára szervezték meg az Izrael melletti háborúellenes demonstrációt, a Trafalgar térre. A város közepén, vasárnap tüntettek, tizenötezer résztvevővel.

Aztán: a tüntetés szövege, jelszavai hihetetlenül szűk látókörre vallanak, hiszen nem a Közel-Kelet és a térség általános békéjéért, hanem kizárólag Izrael biztonságáért szólaltak fel, feledvén azt a tényt, hogy rengeteg ártatlan palesztin civil is meghalt a háborúban. Erre reflektálnia kellett volna a tüntetésnek, melynek az üzenete – morális és praktikus szempontból is – így nagyon problémás. A „Békét és biztonságot Izrael minden lakosának!” szöveg nem megy túl azon az értelmezési zónán, mely a saját szenvedést többnek, fontosabbnak, kiemeltebbnek látja, mint másét és eltekint attól, hogy Izrael nem csak a zsidóságnak, hanem az emberiségnek is része.

A londoni tüntetés jelszava ez volt: „Békét Izrael és Gáza népének.” Elegancia, nyilvánosság, Nyugat-Európa. Lehet másképp is csinálni. 

 

Kapcsolódó írásunk:

Szelíd tüntetés a békéért, Izraelért

[popup][/popup]