Zsidóellenes akciók Európában

Írta: - Rovat: Politika

Amint azt 2000 óta megszokhattuk, Izrael és szomszédjai konfliktusa nyomán világszerte fellángolnak a zsidóellenes indulatok. Az iszlám országokban, ahol (Irán kivételével) gyakorlatilag nem élnek zsidók, ez tömegtüntetésekben, izraeli zászlók égetésében nyilvánul meg. Nyugat Európa országaiban viszont, ahol az iszlám hátterű bevándorlók száma gyakran a zsidókénak a tízszerese, az erőszakos cselekmények száma ilyenkor megugrik. 

A dél-svédországi Helsingborg városában a helyi zsidó gyülekezet ablakát betörték, és égő tárgyat hajítottak be. Stockholmban az izraeli követség falára a „Gyilkosok” feliratot mázolták.

A dániai Odensee egyik bevásárlóközpontjában december 31-én délután 3 órakor, a legnagyobb csúcsforgalom idején egy ismeretlen rálőtt két izraelire. A megtámadottak holt tengeri kozmetikumokat árultak – efféle munkát sok izraeli fiatal vállal, akik a katonai szolgálatuk utáni világkörüli úthoz keresik így a pénzüket. A támadót elfogták: egy dán állampolgárságú palesztin volt a tettes. Az áldozatok szerencsére nem szenvedtek súlyos sérüléseket.

A belgiumi Antwerpenben riadókészültségbe helyezték a rendőrséget, miután a palesztinpárti tüntetés erőszakba és letartóztatásokba torkollott. Antwerpenben él Európa legnagyobb ortodox zsidó közössége, akik hagyományos öltözékük és életformájuk következtében könnyen felismerhetők, s így gyakran válnak erőszak céltáblájává a helyi iszlám lakosság részéről.

Toulouse-ban hétfő éjjel ismeretlenek egy égő kocsit gurítottak a helyi zsinagóga kapujának. Nagy kárt nem okoztak, csak a kapu kormozódott össze. A közelben egy másik autóban benzines gyújtóbombákat találtak, amelyek azonban nem robbantak föl. A városban a zsidó intézmények őrizetét megerősítette a rendőrség. Nicolas Sarkozy azonnal figyelmeztetett, hogy nem fogja tűrni a gázai harcokhoz kapcsolódó erőszakot. Erre jó oka van: az Al Aksza intifáda éveiben több száz erőszakos cselekményt követtek el zsidó személyek és intézmények ellen. Ezt megelőzendő, a belügyminiszter már találkozott a legfontosabb moszlim illetve zsidó szervezetek vezetőivel, akiket – rendőrségi illetékesek jelenlétében – a „nemzeti egység fontosságára” intett. Ezt követően Mohammed Moussaoui franciaországi moszlim vezető elítélte a gyújtogatást, mondván, hogy „semmi sem igazolhat egy imaház elleni támadást”. Gerard Gachet, a belügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az erőszakos cselekmények száma még nem emelkedett, de a feszültség érezhető.

Angliában a Community Security Trust, a brit zsidóság elleni támadásokat regisztráló intézmény az antiszemita akciók radikális növekedéséről számolt be. Karácsony és újév között három esetet regisztráltak, a következő héten viszont már húszat. A legsúlyosabb eset egy gyújtogatási kísérlet: egy észak-londoni zsinagóga ajtajára gyújtóbombát dobtak. Golders Green-ben, London zsidónegyedében egy 15-20 főből álló banda vonult végig zsidóellenes sértéseket és Free Palestine kiáltásokat hangoztatva.

(A Jerusalem Post nyomán)
 

[popup][/popup]