Zsidó politikusok jobbról és balról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 A FIDESZ-Magyar Polgári Párt és az MSZP egy-egy zsidó identitású politikusa cserélt eszmét egymással 2006. április 15-én este a Bálint-Házban, a Kidma cionista ifjúsági szervezet rendezésében.
 

 

 Civilizált párbeszéd az MSZP és a FIDESZ között

 

 

 

zsidopol0604.jpg 

Fónagy János, a FIDESZ-kormány volt vízügyi és közlekedésügyi minisztere, a parlament Gazdasági Bizottságának alelnöke és Steiner Pál, Budapest Belváros-Lipótváros polgármestere, az MSZP egyik alelnöke beszélgetett egymással. A beszélgetés barátságos légkörben zajlott, s ezzel is élesen elütött a magyar belpolitika hangnemétől, pedig a két választási forduló között tartották.

Mivel a közel kétórás beszélgetés számtalan kérdést járt körbe, csak szemezgetnénk a felmerült témákból. Nagy Ákos kérdéseire válaszolva Fónagy János leszögezte, hogy a magyarországi zsidóság érdekképviselete szükségessé teszi, hogy legyen konzervatív és jobboldali pártokhoz kötődő zsidóság is. Steiner Pál ezt vágyálomnak minősítette és kijelentette, hogy történelmi okok miatt a zsidóság Magyarországon a baloldalra szavaz és ez nem is meglepő. Természetesen, a parlamentben, főleg annak büféjében összejönnek olykor a különféle pártokhoz tartozó zsidó képviselők, ismerik is egymást, de „zsidó lobbyról” azért nem beszélhetünk.

Fónagy János nem tartotta szerencsésnek, hogy politikusok részt vesznek az egyházak életében, ilyen szempontból – bár elismeri Suchman Tamás érdemeit – nem tartotta annak a politikai államtitkár Mazsihisz-alelnökségét sem. Steiner Pál erre azt mondta, hogy senki nem találhat kivetnivalót ebben, hiszen jogszerű. A szélsőjobboldalhoz és annak sajtójához fűződő Fideszes viszonyt firtató kérdésre válaszolva Fónagy János kijelentette, hogy – bár élete legjobb interjúját a Magyar Demokrata készítette vele –, nem ért egyet a lap szellemiségével. Ugyanakkor a 168 Óra is hasonló módon elfogult, csak a Demokrata jobban sérti a „polgári“ füleket. Steiner Pál kijelentette, hogy az ötödik kerületben éppen a Fidesz volt az, amely több hónapon keresztül összefogott a helyi szélsőjobboldallal és egy bolgár kisebbségi képviselővel együtt tudott többséget szerezni, így uralni az ötödik kerületi önkormányzat képviselőtestületet.

Egyben mindketten egyetértettek: elutasították a zsidó nemzeti kisebbségi kezdeményezést, hiszen (Fónagy szerint) a vallás magánügy. Steiner Pál ehhez azt is hozzátette, hogy maga a kisebbségi törvény is úgy rossz, ahogy van és csak az etnobizniszt segíti elő. Steiner Pál egy hozzászólásra reagálva, mely azt firtatta, miért a Mazsihisszel, miért nem az ifjúsági szervezetekkel kommunikál, melyek a jövőt jelentik, azt felelte, hogy rossz a kérdésfeltevés, mert minden zsidó szervezettel együtt akar működni. Példaként hozta fel a Chabad Lubavics Egyesületet, melynek ő szerzett imatermet a Károly körúton. Fónagy János azt mondta, hogy az Osztrák Megbékélési Alapnál képviselte a magyar felet s ebbeli munkájára a Medgyessy-Gyurcsány kormány is igényt tartott, ami azt mutatja, hogy a szűk pártpolitikán túl is lehetséges a magyar zsidóság érdekeit képviselni.
 

 

Címkék:online

[popup][/popup]