Nem előzmény nélkül

Írta: Archívum - Rovat: Politika

Nem előzmény nélkül

Antiszemitizmus és Nyugat-ellenesség az arab sajtóban

Az iszlám világ tombol a felháborodástól, mert prófétájukat, Mohamedet karikatúrákon ábrázolta a Jyllands-Posten dán napilap. A nyugati közvélemény jelentős része bizonyos megértést tanúsít a dühöngök iránt. Többséginek mondható az az álláspont, mely szerint kizárólag a megsértett vallási érzékenység mozgatja tetteiket. A Vatikán hivatalos nyilatkozata szerint „a szólás szabadsága nem jogosít fel a hívők vallásos érzelmeinek megsértésére”.

A felháborodást azonban a nyugati világban civilizált módon juttatják kife­jezésre: petíciók, tüntetések, aláírásgyűjtések szerepelnek az eszköztárban – s mindez a vétkesnek vélt közegre méretezve. Egy napilap rajzai miatt egy egész országot felelőssé tenni, minden termékét bojkottálni, követségeit megostromolni és felgyújtani, elérhető állampolgárait halállal fenyegetni,

Európának újabb szeptember 11-ét beígérni, az ügyben vétlen Izraelre és Amerikára halált kiáltani: mindez arról tanúskodik, hogy a mélyben hatalmas indulatok fortyognak, melyeknek csak ürügy kellett a robbanáshoz.

Aki érti, annak sok mindent elmagyaráz a válaszul hirdetett iráni Holokauszt-gúnyoló karikatúra-pályázat. A Holokauszt a nyu­gati világ értékrendjének sarokköve: a válaszcsapás tehát erre irányul. Hogy mi köze a Jyllands-Posten napilapnak a Holo­kauszthoz? Nem sok természetesen, itt már rég nem a dán lap a bűnös, hanem az egész nyugati világ (középpontjában a zsidókkal). Ezt látja maga előtt a tomboló, gyújtogató, halált kiáltó tömeg Bejrúttól Iszlámábádig, s ebben már benne rejlik az iszlám világ és a nyugat közötti összes fes­zültség.

Ám e „pályázat” csupán felszínre hozta azt, amiről a nyugati világ nem akart tudomást venni: ez a gyűlölködő stílus már régóta honos az arab/iszlám világ sajtójában. Az alábbi karikatúrák azt példázzák, miként tisztelik errefelé a zsidók érzékenységét.

Címkék:2006-03

[popup][/popup]