A tanárok felhagynak a Holokauszt oktatásával…

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

…hogy ne sértsék a moszlimokat. A Daily Mail című brit napilap április 2-án számolt be egy iskolakutatás eredményeiről a fenti címmel. A tudósítás címét négy nappal később nem kevesebb, mint 93 ezer honlap vette át – a Google kereső adatai szerint. A hír tehát óriási visszhangot váltott ki – holott valójában nem olyan nagy újdonság. 

Hasonló problémákról ugyanis a francia sajtó már 2003-ban beszámolt. Csak éppen angol földön most először foglalta össze e tényeket egy alapos kutatás.

A Daily Mail tudósítása szerint -melyet egyébként több magyar napilap és honlap is átvett – egyes iskolákban a tanárok a Holokauszt említését is kerülik, tartva a moszlim vallású diákok antiszemita és Izrael-ellenes reakcióitól. Abban a kultúrkörben ugyanis, ahonnan e diákok jönnek, a holokauszttagadás része a mindennapi kultúrának, s ennek a diákok az iskolában sem haboznak hangot adni. A kormány által támogatott kutatás adataiból nem derül ki, mennyire elterjedt ez a jelenség. A jobb hatás kedvéért az anyag egy ellenpéldát is idéz, mely szerint egy másik iskolában a tanárok az ellenséges reakciók dacára is ragaszkodtak a tantervben előírt témához.

Noha a fenti konfliktus a legsúlyosabb, a jelentés más példákat is idéz: moszlim diákok a keresztes háborúk tanításakor is ugyanilyen ellenségesen viselkednek. Bármily kiegyensúlyozott legyen ugyanis a kényes téma tálalása, nem egyezik a helyi mecsetben elsajátított egyoldalú felfogással.

A Daily Mail – talán a politikai korrektség kedvéért – arról is beszámol, hogy egyes keresztény szülők élesen kifogásolják a modern Izrael történetéről s az arab–izraeli konfliktusról szóló tananyagot, amely nem egyezik vallási közösségük felfogásával. (Hogy milyen értelemben, arra cikkíró nem tér ki.)

Ami a fent említett Franciaországot illeti, ott már 2003-ban megállapította egy – a köztársasági elnöknek címzett – tanulmány, hogy az iskolákban „amikor a zsidó közösség történetéről van szó, az előadáson hallottakat időnként kétségbe vonják, olyannyira, hogy a Soá oktatása lehetetlenné válik”. A jelentés nem nevezi néven, kik vonják kétségbe a tananyagot, de köztudomású, hogy – az új Intifáda fellángolása óta – ebben a moszlim közösség gyermekei járnak az élen.

Az elutasítás természetesen nem áll meg a Holokauszt történeténél. A jelentés szerint például „a megkérdezett 220 gyerek egyike elmondta – s ezt mások nem cáfolták -, hogy egyetlen zsidó diák sem merne kipát hordani a középiskolában, mert azonnal »meglincselnék«.” A jelentés megállapítja, hogy a kedvezőtlen légkör miatt számos szülő vette ki gyerekét az állami iskolákból, s íratta át zsidó vagy katolikus intézményekbe.

Az iszlám világ túlnyomó részében a Holokauszt nem része a történelmi tudatnak: ha nem is tagadják nyíltan, nem látnak benne mást, mint az Izrael politikáját igazoló zsidó propagandaeszközt. A Haifai Egyetem ez év márciusában közzétett tanulmánya szerint az izraeli arabok 28 százaléka (a diplomások 33 százaléka) úgy tartja: a Holokauszt hazugság. Holott Izraelben a témában minden információ elérhető. Elsősorban tehát kultúra és nem információhiány kérdése a Holokauszthoz való negatív viszony – összegezhetjük a fentieket.

[popup][/popup]