Zsidó Világkongresszus: Israel Singer különös távozása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Zsidó Világkongresszus (ZSVK) köreiben megütközést keltett, hogy a szervezet elnöke, Edgar Bronfman teljesen váratlanul ­ egy telefonos körkapcsolás keretében – értesítette őket: Israel Singer korábbi főtitkár „már nem tartozik a ZSVK kötelékébe”. 

singer2.jpg

Israel Singer 

Singer, (eredeti „szakmája” szerint rabbi) harminc éven át a ZSVK második embere volt, és ez idő alatt az összes nagy kárpótlási megállapodás létrejöttében kulcsszerepet játszott. Ezek során több milliárd dollár kárpótlást harcoltak ki európai bankoktól, biztosítóktól és kormányoktól a Holokauszt túlélői számára. Közleményében Edgar Bronfman hangsúlyozta ugyan, hogy a WJC „roppant nagy hálával tartozik Israel Singernek”, de az azonnali elbocsájtás nagyon megromlott viszonyra utalt.

 
A WJC Amerikán kívüli tagszervezetei tiltakoztak, az Európai Zsidó Kongresszus (EZSK) elnöke, Pierre Besnainou súlyos csalódásának adott hangot a telefonbeszélgetés után, és azt kérte a WJC elnökétől, hogy egy pénzügyi vizsgálat elindításán kívül más lépést ne tegyen. 

besnainou.jpg

Pierre Besnainou

Ellenkező esetben az EZSK tagságának felfüggesztést helyezte kilátásba. Hasonló nyilatkozatot bocsájtott ki az izraeli tagozat is, hozzátéve, hogy a körkapcsolás idején hozzá sem tudtak szólni, mert mikrofonjaik nem működtek. Ugyanezt panaszolta Pierre Besnainou is.

A méltatlankodókat Bronfman ezután levélben tájékoztatta, hogy Singer nem számolt el bizonyos, Izraelben felvett készpénzekkel. Ez már egyszer megtörtént Amerikában, „azt hittük, a dolog tisztázódott, de most ugyanaz történt Izraelben.”

Singerre akkor vetült először árnyék, amikor, pár évvel korábban, a ZSVK számlájáról 1.2 millió dollárt átutalt egy svájci bankszámlára. A pénzt visszautalta ugyan, de a lépésre később sem adott magyarázatot.

 

[popup][/popup]