Elfogult döntések?

Írta: Korányi László - Rovat: Politika

Ritkán érzi azt az ember szerzőként, hogy írásának szinte azonnali, közvetlen hatása van. A Mazsök kuratóriumának 2006. decemberi ülésén ez az érzés kerített hatalmába, amiből sajnos sokat levont az a körülmény, hogy az elért hatás pontosan az ellenkezője volt az általam elérni kívántnak.

Néhány tény és gondolat a Mazsök 2006. decemberi pályázati döntéseivel kapcsolatban

A Mazsök pályázati döntéseinek 1999–2006 tavasza közti eredményeinek elemzésével (Szombat, 2006. szeptember), a szervezet kuratóriumi tagjaként s a pénzügyi bizottság vezetőjeként is fel akartam hívni a figyelmet arra, hogy néhány pozitív tendencia mellett milyen nagymértékben uralja a Mazsihisz a zsidó közélet egyetlen jelentős Mazsihiszen kívüli pénzügyi forrását. Az elemzés önmérséklő hatásába vetett bizalmam azonban hiú ábrándnak bizonyult, ugyanis a Mazsihisz által dominált pályázati bizottság és a kuratórium a következő döntésénél minden eddiginél nagyobb részt hasított ki a rendelkezésre álló szűkös forrásokból.

Az első hét év átlagában ez a rész 49% volt, 2006 decemberében már 58%! Ezt még tovább súlyosbítja az a tény, hogy egyre többen pályáznak a Mazsök pénzeire: az első hét évben a Mazsihisz az összes igény 40%-át adta be, 2006 második felében már csak 30%-át. Más megfogalmazásban úgy is mondhatjuk, hogy a dominancia mértéke kb. 50%-kal nőtt.

Miközben az első hét évben a vállalkozásokat és egyéneket leszámítva a kért és megítélt összegek aránya a 20-25%-os sávban mozgott, és az arány sorrendjében a Mazsihisz csak a negyedik volt, a 2006. év végi döntésnél a Mazsihisz messze megelőzött mindenkit 36% feletti arányával. Például a más hitközségek az általuk kért összeg 11%-ához jutottak, és ezzel a teljes „torta” 1%-át sikerült megszerezniük! (A torta felosztását az ábrák nagyon szemléletesen mutatják.) A Mazsihiszen kívüli hitközségek a Mazsihisz által elnyert összegek alig 5 százalékát kapták, ami különösen megdöbbentő annak fényében, hogy az 1%-os felajánlásokat tekintve ez a két új hitközség (EMIH, Szim Salom)  a Mazsihisz támogatottságának 13-14%-át érte el! Az egyéb zsidó szervezetek sem jártak sokkal jobban 12,6%-os nyerési arányukkal, egyedül az iskolák kapták meg a kért összeg szűk 30%-át, de ezzel is csak a teljes szétosztott pénz 3%-ához jutottak.

Az alábbiakban két-két ábrán szemléltetjük az elmondottakat:

 

mazsök_4.jpg 

 

mazsök_2.jpg 

mazsök_1.jpg 

 

mazsök_táblázat.jpg  

Fontos elmondani azt is, hogy miközben ezt a pályázatot a Mazsök úgynevezett projektpályázatként hirdette meg, a Mazsihisz-pályázatok jelentős része működési költségekre kért és kapott pénzt. A leírt drasztikus elmozdulás okait persze csak találgatni lehet:– a Mazsihisz választásokra készül, és ezúttal egy választási osztogatás történt,– a szűkülő (ám még így is nagy mértékű) állami támogatást így kívánja pótolni a Mazsihisz, ezúttal már a látszat fenntartására sem adva.

 

[popup][/popup]