Zsidó kongresszus – látszat vagy lehetőség?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Elkezdődik végre a zsidó rendszerváltás, vagy a Magyar Zsidó Kongresszus épp ezt kívánja megelőzni? Megváltozik a sokak által kritizált monolit képviselet? Bevonja-e a Mazsihisz a többi zsidó szervezetet a közösséget érintő döntésekbe? Részesülnek végre az egyes zsidó szervezetek a zsidó közösség állami támogatásából? 

 

Kérdezzen Ön is élő, internetes fórumunkon!

Elmennek-e egyáltalán az összejövetelre a változást óhajtók, vagy hiteltelennek tartják a kezdeményezést, és alternatív kongresszust kezdeményeznek?

Többek között ezek a kérdések merülnek fel sokakban a Mazsihisz november 16-ra meghirdette Magyar Zsidó Kongresszus alakuló ülésének hírét hallva. Az új testület jogköréről és feladatairól a Mazsihisz alapszabályának 114./A. paragrafusa rendelkezik. Idevágó fontos pontjai:

(1) A Szövetség (ti. a Mazsihisz) konzultatív tanácskozótestülete a Kongresszus.
(3) A Kongresszus ülésének időpontjáról és a részvétel lehetőségéről a Szövetség vezetői nyilvános felhívást bocsátanak ki.
(4) A Kongresszus ülését évente legalább egy alkalommal össze kell hívni.
(5) A Kongresszust a Szövetség vezetői vezetik.
(6) A Kongresszus önálló jogi személyiséggel nem rendelkezik, az azon résztvevő szervezetekre kötelező határozatokat nem hozhat.
(8) A Kongresszuson résztvevő szervezetek költségeiket maguk viselik.

Vajon kellően tágas keretet biztosítanak-e a fenti kritériumok az együttműködésnek, vagy ezen szükségképpen túl kell lépniük az összejövetel nyomán a szervezeteknek?
Létre kell-e hívni egy új zsidó képviseletet a szervezetek összefogásával, s közösen tárgyalni a Mazsihisszel, vagy akár a magyar állammal, hogy ismerje el a zsidó társadalom pluralitását?

Mit tehetnek ma azok a zsidó személyek és szervezetek, akik/amelyek demokratikusabb képviseletre vágynak? Hangsúlyozzák kívülállásukat, de nyilvánítsák ki együttműködési készségüket?
Kezdeményezniük kell-e a zsidó szervezeteknek egy közös alternatív képviselet létrejöttét, ha a Mazsihisz nem nyitott az együttműködésre?

Ezekre a kérdésekre – valamint olvasóink/fórumozóink kérdéseire és hozzászólásaira – válaszol november 12-én, szerdán 19.00-20.00 óra között Radnóti Zoltán rabbi, és Radvánszki Gábor, a Szim Salom, reformzsidó közösség elnöke, a www.szombat.org fórumán. A vita moderátora Gadó János, a Szombat szerkesztője.
Akik kérdezni kívánnak, azok előtt – rövid és egyszerű regisztráció után – addig is, és a fórum ideje alatt is szabad a pálya.

radnoti.jpgradvanszki.jpg
 Radnóti Zoltán és Radvánszki Gábor
[popup][/popup]