Grúzia izraeli fegyverei

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Izrael elit kiképzési felszerelést és fegyvereket szállított Grúziának – közölte egy orosz katonai csúcsvezető kedden, mikor a két hadban álló ország – békés szándékai jeléül – kicserélte a hadifoglyok egy részét. Lehetséges, hogy az Oroszország és Grúzia közötti háborúnak világpolitikai és gazdasági kihatásai is lesznek – erről a magyar sajtó is sokat írt a napokban.

Anatolij Nogovicin, az orosz haderők helyettes vezérkari főnöke szerint a Grúziának szállított izraeli fegyverek között pilóta nélküli robotrepülőgépek és tankelhárító aknák is szerepeltek. Mindezt a Haarec nevű izraeli napilap jelentette. Eszerint Nogovicin a grúz hírszerzésnek nyújtott segítséget is felrótta Izraelnek.

 

georgia russia war.jpg

„2007-ben Izrael grúz kommandósokat képzett ki, és tervbe vették nehézfegyverek, katonai elektronika, valamint tankok szállítását is” – sorolta tovább Nogovicin Izrael „bűnlajstromát”.

A grúz vezetők egyáltalán nem tagadták az izraeli fegyverszállítások tényét. Mihail Szaakasvili elnök dicsérte az izraeli fegyvereket, amelyek szerinte igen hatékonyak, noha arra nem válaszolt, hogy használták-e ezeket a mostani konfliktusban. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a háború miatt Izrael leállította-e a fegyverszállításokat.

Az ország kabinetjében jelenleg két zsidó származású miniszter dolgozik: David Kezerasvili hadügyminiszter és Temuri Jakobasvili, a területi integráció minisztere. (Utóbbi az ország területi egységéért felelős, ami a jelen helyzetben kulcspozíciónak mondható: ő felügyelte a szakadár tartományokban folyó harcok beszüntetésről folyó tárgyalásokat.) Jakobasvili, aki még a szovjet időkben zsidó ifjúsági vezető volt és folyékonyan beszél héberül, most Izraelt kárhoztatta, amiért az leállította a fegyverszállításokat. „Az izraeli fegyverekkel tudtunk szembeszállni az oroszokkal, és most Izrael leállítja az utánpótlást. Szégyen!” – fakadt ki a miniszter, aki szerint a zsidó állam is részese lett Grúzia nyugati részről történt elárulásának. A NATO-tagságra áhítozó grúzok ugyanis azonnal nyugati katonai beavatkozást szerettek volna, ám Amerika és az EU „csak” diplomáciai nyomásra volt hajlandó – mint ezt Nicolas Sarkozy, francia elnök moszkvai közvetítő útja mutatta.

Az orosz katonák Gori környékén történt állítólagos kilengéseiről szólva Jakobasvili kijelentette: „A mai napon kozák pogrom folyt a helyi lakosság ellen. Én, mint zsidó, tudom, hogy ez mit jelent.” A grúz zsidó miniszter az izraeli fegyvereknek tulajdonította országa katonai sikereit. Szerinte a grúzok 17 orosz repülőt és helikoptert lőttek le – amit más források nem erősítettek meg.
Az egyértelműen nyugati orientációt követő Grúzia szemben áll Oroszországgal, s a moszlim vallású szakadár területekkel, így ideális partner Izrael számára. A két ország viszonyát nem terheli a múlt sem, mint az – egyébként szintén nyugatbarát és Izraellel jó viszonyt ápoló – balti államok esetében, melyek lakossága a II. világháború idején felszabadítóként üdvözölte a bevonuló németeket és közülük sokan részt vettek a zsidók elleni hajtóvadászatban.

 

Georgia_Russian War2.jpg

„Itt sok izraeli beruházó is tevékenykedik – pengetett ismét más húrokat Jakobasvili – komoly befektetéseik vannak, Izraelnek meg kéne védenie polgárai érdekeit! Nem tudom, mit kaptak az oroszoktól cserébe a szállítások leállításáért, de azt látom, hogy a Hezbollah továbbra is bőven kap orosz fegyvereket” – emlékeztetett Izrael szempontjaira.

Utóbbi tényt nem erősítette meg a Hezbollah vezetője, ám Naszrallah nyíltan örvendezett Grúzia vereségén, melyet szerinte „a bukott izraeli tábornokok okoztak”. Mindebből annyi igaz, hogy Gal Hirsch, nyugalmazott izraeli tábornok, aki a 2006-os libanoni háború kezdetén az izraeli Galilea Brigád parancsnoka volt, jelenleg egy izraeli magáncég tulajdonosa, mely részt vett a grúz katonák kiképzésében.

Az elmúlt napokban Izrael humanitárius segélyt küldött az oroszok által szorongatott Tbiliszibe, s az El Al gépei több száz izraelit és grúz zsidót menekítettek ki az országból.

 

[popup][/popup]