Tordas: Igazgató lett Kosaras, a “hagyományőrző”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az iwiw-es fotóján korábban „Jószívű SS-tiszt” képaláírással, SS-egyenruhában pózoló Kosaras Péter Ákost találta a legalkalmasabbnak Tordas és Gyúró községek képviselőtestülete a közös fenntartású általános iskola igazgatói tisztjére.
 

 


          

kosaras peter.JPG 

Kosaras Péter Ákos

Felettébb érdekes, hogy nyolc nappal korábban Gyúró község önkormányzati képviselői még 6:2 arányban elvetették a „hagyományőrző” tanár pályázatát, ám azóta „részletesen megismerték Kosaras Péter Ákos nézeteit, és abban nem találtak semmi kivetnivalót”.

A rövid közleményből nem derül ki, vajon részletesen megismerték-e a pályázó Waffen SS-t méltató könyvét, valamint Magyar Fórumba írott cikkeit is. Az országos médiát, sőt két angol nyelvű honlapot is megjárt történet névtelen forrásokban is bővelkedik. (Hon)lapunk is levelezésben áll egy „tordasi szülő”, illetve egy „fantom tamas” nickname-et választó helybélivel (vagy helybéliekkel), aki(k) május 29-én kelt e-mailjüket így kezdi(k): „Elnézést kérünk , hogy mindig más mailről írunk, de figyelik a levelezésünket a faluban.”
E-mail-eket figyelni aligha lehet – így e levél alighanem a két faluban uralkodó hangulatról szól: Kosaras hívei hangosak és magabiztosak, az ellenzék viszont szervezetlen és fél. Az utóbbiak véleményét tükröző www.tordas-ert.hu honlap anonim fórumozói is a felháborodást és a névtelenséget választják. Helyzetük persze érthető: többségük nyilván gyermekét féltő szülő. A helyi szülők tiltakozását vezető Benedekné Varga Mónika maga is megerősítette: hiába állt ki ő névvel és címmel, sokan inkább a névtelenséget választják.

*    

Az előzmények röviden: mint arról május 19-én beszámoltunk, az idén nyugdíjba vonuló igazgatónő helyett a következő tanévben már új vezetőnek kell irányítania az iskolát. Az iskolát üzemeltető két önkormányzat, Tordas és Gyúró, annak rendje és módja szerint pályázatot hirdetett. (Nota bene: Gyúrón is működik általános iskola, de csekély létszámú, így 7-8 osztálya nincs, ezek a gyerekek Tordasra járnak.) A pályázatra öten jelentkeztek, köztük két helyi tanerő. Utóbbiakat támogatta a szülői munkaközösség, a tanári kar és a diákönkormányzat. Kosarast támogatta a tordasi önkormányzat többsége.
Hogy miért? Erről a helybéliektől ennyit tudtunk meg: a polgári körök szerveződése idején Tordason is élénk visszhangja volt a mozgalomnak, s noha nem tudják, formálisan működik-e, szellemisége erősen jelen van, s exponensei, illetve a képviselő-testület tagjai között erős az átfedés. Kérdésemre Juhász Csaba, tordasi polgármester úgy nyilatkozott: nem tud polgári körről Tordason, így ennek ő sem tagja. (Az országos politika azonban inkább csak szította, mintsem okozta az ellentéteket: a jelenlegi önkormányzati vezetés és a menesztett előző garnitúra között helyi okokból már nagy volt a feszültség.)
A döntés napján, május 26-án mintegy ötven helybéli demonstrált Kosaras ellen a tordasi önkormányzat épülete előtt, ám az őt 7:3 arányban támogató képviselőket ez nem zavarta. Velük ellentétben a gyúróiak 2:6 arányban elvetették a „hagyományőrző” jelölt pályázatát. Az ellenzék ünnepelt, de „tordasi szülő” még aznap este riadó e-mailt küldött szét: a tordasi vezetés titkos megbeszélésen ultimátumot adott Gyúrónak: ha a következő voksolás alkalmával sem szavazzák meg Kosarast igazgatónak, Tordas felmondja az oktatási intézményekre vonatkozó társulást, és a magára maradt, csekély létszámmal működő gyúrói iskolát ez esetben a bezárás veszélye fenyegeti.

E sorok írója Juhász Csaba tordasi polgármestert kérdezte: valóban lehetségesnek tartja-e a Gyúróval kötött oktatási egyezmény felbontását? – Egy együttműködést bármikor fel lehet bontani – hangzott a rövid válasz. Az elkövetkező lépést firtató kérdésemre úgy válaszolt: most minden Gyúró községen múlik, mivel ők „kezdeményezték egy döntés felülvizsgálatát”. Többet a polgármester nem kívánt mondani, homályban hagyva, vajon az említett döntés a közös iskola üzemeltetését jelenti-e. Világossá tette azonban, hogy „nem tartja szerencsésnek, hogy egy önkormányzati testületre ilyen média-nyomás nehezedik.”
Tóth Béla, Gyúró polgármestere minden alapot nélkülözőnek nevezte a szülőktől szerzett ilyetén információkat, a megkérdezett gyúrói képviselők úgyszintén. (Népszabadság, május 29). Ugyenezen a napon, éjszakába nyúló önkormányzati ülésen a gyúrói képviselők hat igenlő szavazat és két tartózkodás mellett Kosarasra voksoltak, akinek azóta „részletesen megismerték nézeteit, és abban nem találtak semmi kivetnivalót”.

Egy gyengébb pozícióban lévő, s így presszionálható önkormányzat, valamint a szintén könnyen presszionálható szülők, pedagógusok vereséget szenvedtek egy erős pozícióban lévő, magabiztos, helyi politikai elittől. A politikai maga alá gyűrte a civil társadalmat.
Tudni nem, legfeljebb sejteni lehet, miért verte keresztül Tordas önkormányzata oly keményen a szélsőjobboldali meggyőződésű igazgató kinevezését. Politikai szimpátia, személyes kapcsolatok, a baloldali média nyomásával szembeni dac lehet a háttérben.
Remélhetőleg nem ez az utolsó hír, amit ez ügyben közreadhatunk. A Történelemtanárok Egylete nevében Miklósi László elnök, Aáry Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához fordult állásfoglalásért, sürgős választ kérve. A Szombatnak Gelencsér József, a Közép-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal vezetője (a témáról szóló előző cikkünk írása idején) úgy nyilatkozott: „Kiemelten fogja kezelni a kérdést”.

 

[popup][/popup]