Náci egyenruhás tanárból igazgató?

Írta: Munkatársainktól - Rovat: Politika

Iskolaigazgató lehet-e a wiw-en – azóta eltávolított fotón “Jószívű SS-tiszt” aláírással – náci egyenruhában pózoló történelemtanárból, aki „Magyarok a Waffen-SS kötelékében” című könyvében állított emléket a 2. világháború idején e testületben szolgált nagyapjának, s akinek emiatt meg kellett válnia a budakeszi Prohászka Ottokár Gimnázium igazgatóhelyettesi tisztjétől, s magától az iskolától.
 

 


          

kosaras_200.jpg 

A hirhedt fotó az iwiwről 
E kérdés borzolja Tordas településének közhangulatát. A szerkesztőségünkhöz érkezett levél nyomán utána jártunk az ügynek.

Tordas egy alig kétezer lelket számláló, a fővárostól harminc kilométerre fekvő település Fejér megyében. Szerkesztőségünk az alábbi levelet kapta egy helybéli levélírótól:

„Tisztelt Szerkesztő úr/asszony!
Az önöknél is megjelent, néhány hónappal ezelőtt nagy felháborodást keltett budakeszi SS egyenruhás, szélsőséges nézeteiről többször tanúbizonyságot tevő Kosaras Péter Ákos, (akkori igazgatóhelyettese a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumnak) ügyében írok, és kérem segítségüket! (…) Nemrégiben a (tordasi. a szerk.) iskola igazgatói posztja, nyugdíjazás miatt megüresedett. A helyi önkormányzat pályázatot írt ki a poszt betöltésére. Az 5 pályázó között ott van a levelem elején már említett, náci allűröket felvonultató Kosaras Péter Ákos. Mint megtudtam, a pályázati ügyben döntéshozatalra hivatott képviselőtestület többségének ő a favoritja! Magyarán az esetleges szavazásnál mit sem ér a tantestület és a szülői munkaközösség véleményezési joga, ha a döntéshozóink szavazattöbbsége az igazgatói székbe emeli Kosaras Péter Ákost. A hír hatalmas felháborodást gerjesztve söpör végig a falun, több szülő demonstrációt is tervez, az igazgatói aspiránsok szerdai (2008.05.21.) meghallgatására.

Nagyon kérem, segítsenek! Segítsenek, ország-világ elé tárni azt a tényt, hogy itt Magyarországon egy SS egyenruhában magát a világhálóra kitevő, szélsőjobboldali nézeteit hangoztató tanár, állást kaphat olyan közintézményben, ahol a jövő generációjának nevelése az első rendű feladat. Sőt ilyen intézmény vezetője lehet! Segítsenek megakadályozni ezt a szörnyűséget! Segítségüket előre is köszönöm!

Egy tordasi szülő”

Így szól a levél, melyet május 17-én küldtek e-mailen szerkesztőségünknek.

A Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény telefonon nyilatkozó egyik történelemtanára is hallott a hírről: Kosaras Péter Ákos valóban a tordasi iskola élére pályázók között szerepel.

Kérdésünkre, nem tartja-e problémásnak a wiwes fotóján korábban náci egyenruhában parádézó történelemtanár esetleges kinevezését, tömören annyit mondott: „Történelemtanár vagyok. Tisztában vagyok a történelem jelentőségével.”

Tordas polgármesterét, Juhász Csabát is megkerestük az ügyben, aki elmondta: Kosaras Péter Ákos ugyanolyan jelölt, mind a másik négy pályázó. Hozzátette: tud arról, hogy vannak, akik ellenzik Kosaras kinevezését. Mindenkit, így Kosarast is meghallgatják, s kikérik a szülői munkaközösség, a tanári kar, a diákképviselők véleményét is. A polgármester, mint a Szombatnak fogalmazott, szakmai alapon kíván dönteni a jelöltekről. Kérdésünkre azt felelte: döntés e héten várható.
Gelencsér József, a Közép-Dunántúli Regionális Közigazgatási hivatal vezetője (akinek a fenti levelet, egy újabb kör-email tanúsága szerint 19-én, hétfő délelőtt szintén elküldték) hétfőn 14 órakor azt mondta, még nem hallott az ügyről, de – munkatársunk kérdésére reagálva – úgy fogalmazott: kiemelten fogja kezelni a kérdést.

*

Emlékeztetőül még egyszer: Kosarast – aki „hagyományőrzőként” Magyarok a Waffen SS kötelékében c. könyvében állított emléket a 2. világháború idején e testületben szolgált nagyapjának – az ügy kipattanását követő botrány miatt eltávolították igazgatóhelyettesi posztjáról, sőt a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumból is.

Tordas településének internetes fórumán is vita alakult ki az ügyről.

A szerkesztőségünkhöz forduló levélíró így fogalmaz levele végén: „Én itt élek már születésem óta, általános iskolai tanulmányaimat is itt a Sajnovics János Általános Iskolában végeztem, sőt szeretném, ha az én gyermekeim is ide járhatnának.”

Kíváncsian várjuk a tordasi iskolafenntartó önkormányzat, illetve a tantestület további reakcióit, valamint az önkormányzat döntését a pályázatról.

 

[popup][/popup]