330 amerikai rabbi megfogadta: nem engedik be Netanjahu kormányának szélsőjobboldali tagjait zsinagógáikba

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Több mint 330 amerikai rabbi, köztük néhányan, akik jelentős szerepet töltenek be a nagyvárosokban, megfogadták: megakadályozzák, hogy Benjamin Netanjahu új kormányának szélsőjobboldali tagjai felszólaljanak zsinagógáikban, és lobbizni fognak azért, hogy ne beszélhessenek a közösségeikben.

Itamar Ben-Gvir (Fotó: Kneszet TV képernyőfotó)

Nyílt levelükben a rabbik azt írták, nem hívják meg a szélsőjobboldali pártok tagjait, hogy azok “felszólaljanak gyülekezeteinkben és szervezeteinkben. Fel fogunk lépni a közösségünkben vagy más fórumokon való részvételük ellen. Arra fogjuk bátorítani gyülekezeteink és szervezeteink vezetőségeit, hogy csatlakozzanak hozzánk, zsidó és demokratikus értékeink iránti elkötelezettségből.

Netanjahu szerdán késő este jelentette be új kormányát, amelyben a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus, az Otzma Jehudit és a Noám frakciók is helyet kaptak – bár még nem véglegesítette a koalíciós megállapodásokat partnereivel.

Az izraeli kormány miniszterei időről időre felszólalnak amerikai zsinagógákban, hogy támogatást szerezzenek kezdeményezéseiknek és elképzeléseiknek. Amúgy nem biztos, hogy a nem ortodox zsidókkal szemben élesen kritikus személyiségek, mint a szélsőjobboldali törvényhozók, elfogadnák-e progresszív szellemiségű zsinagógák meghívását.

Becalel Szmotrics és Itamar Ben Gvir

Mindazonáltal a levél megalkuvást nem tűrő hangneme és az aláírók széles köre jelzi az Izrael és az amerikai zsidó közösség közötti mélyülő válságot, amelyet a szélsőjobboldali pártok felemelkedése váltott ki.

A levelet az aláírók  Vallásos Cionizmus pártnak címezték, amely 14 képviselői helyet szerzett a november 1-jei választásokon, az Otzma Jehudit és a Noámmal közös listán. A három frakció a választások után ismét szétvált, és jelenleg külön koalíciós tárgyalásokat folytatnak. A rabbik levele láthatóan mindhárom pártnak szólt.

Az aláírók a reform, a konzervatív és a rekonstrukcionista mozgalomból tagjai. Ortodox aláírók nem voltak.

Az aláírók között voltak a chicagói és a Los Angeles-i rabbik tanácsának jelenlegi és korábbi tagjai; a washingtoni körzet legnagyobb konzervatív és reform gyülekezeteit vezető rabbik; a reform és konzervatív mozgalom nagy testületeinek korábbi vezetői; a rekonstrukcionista mozgalom jelenlegi vezetője; és a konzervatív mozgalom Los Angeles-i székhelyű Amerikai Zsidó Egyetemének rektora.

Az aláírókat David Teutsch, Philadelphia egyik vezető rekonstrukcionista rabbija és John Rosove, a Los Angeles-i Temple Israel emeritus rabbija szervezte.

A levél a vallásos cionista párt öt javaslatát említi, amelyek szerintük “helyrehozhatatlan károkat okozna Izrael és a zsidó diaszpóra kapcsolatában”.

Avi Maoz, az egyfős Noam frakció tagja

Ezek:
a visszatérési törvény szűkítése;
az LMBTQ-jogok csorbítása;
a Legfelsőbb Bíróság döntéseinek felülbírálata a Knesszet részéről;
Ciszjordánia egyes részeinek annektálása;
és az Izrael iránt „nem lojális” arab állampolgárok kiutasítása.

Hogy ezekből az elképzelésekből mennyi valósul meg a kormányzás során, azt még nem lehet tudni. Netanjahu azt mondta, bízik abban, hogy képes lesz féken tartani leendő minisztereit.

Számos baloldali amerikai zsidó szervezet már korábban is felszólalt a szélsőjobboldali frakció kormányba való bevonása ellen. Ezek a főbb nem ortodox mozgalmak, valamint a liberális zsidó közel-keleti politikai csoportok, a Partners for Progressive Israel, a J Street és az Americans for Peace Now.

Figyelemre méltó azonban, hogy az Izrael mellett korábban harcosan kiálló Anti Defamation League (ADL – Rágalmazás ellenes Liga) korábbi igazgatója, Abe Foxman a hónap elején azt mondta: reméli, hogy Netanjahu képes lesz megfékezni a szélsőjobboldalt, de “ha Izrael megszűnik nyílt demokrácia lenni, nem fogom tudni támogatni”.

Times of Israel

Címkék:amerikai rabbik, Izraeli szélsőjobb, progresszív zsinagógák

[popup][/popup]