30 ezren vonultak fel a Jeruzsálemi Pride-on, szigorú biztonsági intézkedések közepette

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági minisztert kifütyülték a felvonulás résztvevői, és a “nácik kifelé” felkiáltással illették a szélsőjobboldali minisztert.

Izraeliek tízezrei gyűltek össze csütörtök délután Jeruzsálem központjában a Jeruzsálemi Meleg Büszkeség Felvonulásra, hogy toleranciára szólítsanak fel az LMBTQ közösséggel szemben. A felvonulók nyíltan kormányellenes jelszavakat skandáltak és szembenállásukat hangoztatták a kormány (jelenleg befagyasztott) igazságügyi reformprogramjával szemben.

A felvonulók szigorú biztonsági intézkedések közepette mentek végig a jóváhagyott útvonalon, ahol mintegy kétezer rendőr és rohamrendőr sorakozott fel. Több sor rendőrségi kordon választotta el a felvonulást az őket elítélő szélsőjobboldali tüntetőktől.

Az esemény zökkenőmentesen, biztonsági incidensek nélkül zajlott le.

Az eseményt szervező Jeruzsálemi Open House alapítvány közölte, hogy a résztvevők száma rekordot döntött. Az eddigi csúcsot a 2016-os felvonuláson regisztrálták, egy évvel azután, hogy az előző felvonulás során a 16 éves Shira Banki-t egy ultraortodox szélsőséges késes támadásban meggyilkolta.

A rendőrség biztonsági értékelésén részt vevő szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir azt mondta, elsődleges célja annak biztosítása, hogy minden hasonló támadást megelőzzenek.

“Világos, hogy nemzetbiztonsági miniszterként mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ne történjen olyan őrült incidens, mint a Shira Banki lány meggyilkolása” – mondta Ben Gvir, aki az ultranacionalista Otzma Yehudit pártot vezeti, és aki miniszteri kinevezése előtt többször is részt vett a Pride elleni tiltakozásokban.

A helyzetértékelést követően Ben Gvir testőrök és miniszteri járművek kíséretében elsétált a Liberty Bell Parkban gyülekező felvonulók mellett, ahol a tömeg hangosan kigúnyolta, és “Szégyen” és “nácik kifelé” kiáltásokat hallatott.

2006-ban Ben Gvir részt vett az LMBTQ-közösség elleni “állatfelvonulás” nevű ellentüntetésen, bár a közelmúltban mérsékelte álláspontját, és 2021-ben már “testvéreimnek és nővéreimnek” nevezte az LMBTQ-embereket.

Csütörtök este a Kan közszolgálati híradó arról számolt be, hogy a szélsőjobboldali aktivisták által szervezett “állatfelvonulást” lemondták, miután Ben Gvir egykori politikai mentora és az Otzma Yehudit alapítója, Michael Ben Ari ezt kérte. Ben Ari állítólag aggódott amiatt, hogy az ellentüntetés agresszív jellege többet ártana, mint használna ügyüknek. Ennek szervezői a Pride-ot “a Jeruzsálemben és Izrael más városaiban zajló elfajzottak felvonulásnak” neveztek.

Mintegy 30 tüntető azonban összegyűlt a Liberty Bell Parkkal szemben, hogy a felvonulás ellen demonstráljon. A gyűlést a szélsőjobboldali, szélsőséges rabbi, Bentzi Gopstein, az Otzma Yehudit egy másik korábbi tagja szervezte.

A felvonulás elleni másik tüntetést a jeruzsálemi Függőhídnál szervezték, amelyen részt vett Baruch Marzel, az Otzma Yehudit egy másik volt tagja, valamint a keményvonalas vallási-cionista vezető, Shlomo Aviner rabbi és az LMBTQ-közösség más vallási és szélsőjobboldali ellenzői.

Times of Israel

Címkék:Jeruzsálem, Pride

[popup][/popup]