30 ezer haszid készül az ukrajnai Umanyba

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Ukrán Állami Etnopolitikai és Lelkiismereti Szabadság Szolgálat értékelése szerint több mint 30 ezer haszid zarándok szándékozik szeptemberben Umanyba utazni a Ros hasana ünnepre – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Zarándokok Nachman rabbi sírjánál (Fotó: Wikipedia)

„Annak ellenére, hogy a zarándokoknak nyomatékosan javasolják, tekintettel a háborúra, országunk rendszeres ágyúzására és az esetleges oroszországi provokációkra lehetőség szerint tartózkodjanak a zarándoklattól Umanyba, a haszidok vallási kötelességüknek tartják ezt az utazást. Természetes, hogy a zarándokok ekkora tömegének érkezése egy háborúban álló országba komoly biztonsági, logisztikai, egészségügyi, járványügyi és egyéb intézkedéseket igényel az állami szervek részéről” – idézi a portál a Szolgálatot – szemlézte a hírt a karpataljalap.net.

A városi és megyei hatóságok, a rendvédelmi szervek képviselői, a határőrök, diplomaták és vámtisztek jelezték: készen állnak a több mint 30 ezer zarándok fogadására.

A Szolgálat tájékoztatása szerint Irina Pletnyova, Umany polgármestere rámutatott, hogy ilyen nagyszámú, viszonylag kis területen összpontosuló embert gyakorlatilag lehetetlen óvóhelyekkel megvédeni a tüzérségi támadásoktól. Megjegyzik azonban, hogy mind a központi, mind a helyi hatóságok jelentős tapasztalattal rendelkeznek a zarándoklat szervezésében, és sikerült megoldani a megoldhatatlannak tűnő kérdéseket. Idén weboldalt és forródrótot hoztak létre az Umanyba látogató haszid zarándokok számára.

[popup][/popup]