21 soha nem publikált fotó a varsói gettólázadás leverése utáni napokról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A poros dobozokból előkerült képeket egy lengyel tűzoltó készítette titokban 1943-ban, amikor a gettót elnyelő lángoktól védte az árja Varsót.

A németek által felgyújtott gettó

Eddig nem publikált fényképeket hozott nyilvánosságra hétfőn a POLIN: a lengyel zsidók történetének múzeuma: aképeken az 1943-as varsói gettólázadás brutális leveréséről láthatók felvételek.

A képeket egy lengyel tűzoltó titokban készítette, miközben a németek lángba borították a gettót. A fotós fia nemrég fedezte fel ezeket egy családtag padlásán.

“A kép, ahogy ezeket az embereket kihúzzák [a bunkerekből], életem végéig velem marad” – írta Zbigniew Leszek Grzywaczewski, a 23 éves tűzoltó, a titokban készített fotókról.

Deportálják a harcokat túlélő civileket

A varsói gettófelkelés, a zsidók legnagyobb ellenállási akciója a náci rezsim ellen a holokauszt idején, 1943. április 19-től (pészah előestéje) május 16-ig tartott. Miközben 50 ezer zsidó bunkerekben bujkált, a zsidó harcosok heteken át feltartóztatták Európa leghatalmasabb hadseregét, hogy megakadályozzák, hogy a német erők likvidálják a gettó megmaradt lakóit.

A felkelésben legalább 700 zsidó harcos vett részt, több mint 7000 zsidó vesztette életét és a felkelés után a nácik 42 ezer zsidót szállítottak koncentrációs és haláltáborokba. a felkelés “az első jelentős városi felkelés volt a német megszállás ellen Európában” – írja az Egyesült Államok Holokauszt Múzeuma.

Német katonák és lengyel tűzoltók figyelik a gettó lángoló épületeit

Grzywaczewski képei az egyedüliek, amelyek a gettólázadás leverése után készültek és nem maguk a nácik készítették őket. Ezek közül néhány fotót már ismertek a történészek, de a padláson talált lelet tucatnyi új kép negatívját tartalmazza.

“Az arcuk […] zavarodott tekintettük, […] az éhségtől és a megdöbbenéstől tántorgó alakok, mocskosak, rongyosak” – írta Grzywaczewski. “Tömegesen agyonlőttek őket; a még élők a már megöltek testére borulnak” – jegyezte fel naplójában a tűzoltó.

A felkelés leveréséről a jól ismert a “Stroop-jelentés” számol be. Ebben a gettó elpusztításáért felelős német SS-parancsnok a berlini főhadiszállásnak egy sor fényképet küldött, amelyek a felkelést követő brutális tisztogatási akciót dokumentálják.

Zbigniew Leszek Grzywaczewski amatőr fotós 1941-ben csatlakozott a varsói tűzoltósághoz.

Varsói tűzoltók a német megszállás éveiben

A megszállás nagy részében a brigád a gettón kívül, az árja Varsóban működött. A zsidó felkelés leverésére indított akció azonban arra késztette a németeket, hogy a brigádot bevessék: meg kellett akadályozni a gettóban tomboló tüzek átterjedését a város árja részeire.

Times of Israel

Címkék:lengyel tűzoltók, német megtorlás, tűzvész, Varsói gettó

[popup][/popup]