2021-ben történt Montrealban, nem 1938-ban Németországban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Május 17-én több száz fő részvételével Izrael párti tüntetést szerveztek a kanadai Montréalban – egy nappal azután, hogy többezer fős palesztin párti tüntetést tartottak a városban. A demonstrációt erőszakosan fellépő palesztin párti aktivisták zavarták meg.

Egy zsidó Facebook csoporton osztotta meg ezzel kapcsolatos élményeit egy fiatal lány, aki részt vett az Izraeli párti szolidaritási tüntetésen.

“Ott voltam a mai tüntetésen, és valóban komolyan aggódtam biztonságomért. A híradások sajnos képtelenek arra, hogy pontosan leírják azt, mi is történt ma Montrealban, ezért döntöttem úgy, hogy megosztom, miken mentem keresztül és mit tapasztaltam.

Az Izraelt támogatók a Dorchester Square-en gyülekeztek a „Free Gaza from Hamas!” jelszót skandálták és az „Am Israel Háj”-t énekelték.

Közben palesztin és Hamasz-párti tüntetők teljesen körülvettek minket. Az erős rendőrkordont is áttörték, szidalmazták a zsidókat, a másik oldalon pedig szobrokra másztak föl és onnan hajigáltak köveket felénk.

Teljesen be voltunk kerítve.

A rendőrség könnygázt vetett be a palesztin pártiak oszlatására, kevés sikerrel, nekünk pedig nem volt hová menekülnünk.

Ekkor már nem volt biztonságos a számunkra kijelölt téren maradni. Félelmetes volt, amikor egy rohamrendőr teljes felszerelésben azt ordította, fussunk, mert ránk támadnak.

A Metcalfe utca felé irányítottak minket, ahol még több palesztin párti tüntető volt. „Halál a zsidókra” és „Túl késő a békéhez” jelszavak hallatszottak a többi szitkozódás és fenyegetés közepette. A körülöttem állókat fizikailag bántalmazták a dulakodás során. A rendőrség minden tőle telhetőt megtett a védelmünkben, ám azzal, hogy tovább haladtunk, a tömeg széttagolódott kisebb csoportokra és még sebezhetőbbé vált.

A palesztin párti tüntetők petárdákat robbantottak, amelyek olyan hangosak voltak, mint a puskalövés, palackokat dobáltak, villanyoszlopokat döntöttek ki és a rendőröket fenyegették. A könnygáz nem sokat ért velük szemben. Talán húszan maradhattunk, amikor kiáltás hallatszott: „Vigyázzunk, köveket dobálnak!” – és ismét futásra kényszerültünk.

Sose gondoltam volna, hogy valaha is a megkövezés elől kell futnom a St Catherine Street-en.

Nem sokkal később már nem láttam zsidó zászlókat, bármiféle zsidó jelkép viselése veszélyes lett volna az agresszív tüntetők között. A belváros felé haladva hallottuk, ahogy a legminősíthetetlenebb szitkokat szórták Izraelre és a zsidókra. Végül visszaértünk a Dorchester Square-re, hogy magunkhoz vehessük kerékpárjainkat és hazahajtsunk.

A térhez közeledve már csak a sűrű könnygázfüstöt nyeltük és láttuk a palesztin pártiak hogyan dulakodnak a rendőrökkel. Egy vallásos zsidó megkért bennünket, kísérjük vissza a kocsijához. Szeme vörös volt a gáztól, és látszott rajta a halálfélelem. A parkolót viszont erőszakos tüntetők vették körül.

Tudtuk, hogy nem hagyhatjuk magára, mert ciceszt viselt, és veszélyben volt. Két biciklivel fogtuk közre, úgy kísértük, miközben jószándékú járókelők figyelmeztettek, hogy jobb lenne mellékutcákon haladnunk. Egy jóindulatú boltos kinyitotta üzletét, és azt mondta, ott lesz vele, amíg a rend ismét helyreáll.

A gyűlöletáradat közepette ez nyújtott némi vigasztalást.

Szerencsére nem ért sérülés, de elborzadtam a látottakon, és azon, amit a többiek elmondtak” – olvasható a Canadian Antisemitism Education Foundation facebook oldalon.

Címkék:Kanada, palesztinok, tüntetés, zsidók

[popup][/popup]