2019 legdurvább antiszemita fejleményei – a Simon Wiesenthal Center szerint

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az amerikai Simon Wiesenthal Center (SWC), a Holokauszt emlékezetével és az antiszemitizmussal foglalkozó egyik legismertebb amerikai civil szervezet, közzétette a 2019-es év – megítélése szerint – legaggasztóbb antiszemita fejleményeit. 

A pálmát a Jeremy Corbyn vezette brit Munkáspárt vitte el.

Jeremy Corbyn

  1. A SWC megfogalmazása szerint „senki nem tett annyit az antiszemitizmus beemeléséért a közélet fősodrába, mint a Munkáspárt az elmúlt öt évben”. A Jeremy Corbyn vezette brit Munkáspárton belül a zsidó tagokat folyamatosan vegzálták, üldözték, sokukat kizárták az elmúlt öt évben, miközben az antiszemita gyűlöletbeszéd megengedett volt. Számos brit zsidó – Corbyn miniszterelnöksége esetére – a kivándorlást fontolgatta. A decemberi parlamenti választásokon a párt súlyos vereséget szenvedett. Elemzők szerint ebben az antiszemitizmus is közrejátszhatott. Corbyn lemondott az elnöki posztról.
  2. Gyászolók a hallei piactéren

2.  Amerikában és Németországban megsokasodtak a terroristák által elkövetett gyűlölet-bűncselekmények.
– A Black Hebrew Israelites nevű szélsőséges csoport két tagja vérengzést rendezett egy Jersey City-i kóser boltban.
– A németországi Halléban egy neonáci sikertelenül próbált bejutni a jom kippuri imádkozókkal teli zsinagógába, így járókelőket ölt illetve sebesített meg.
– San Diegóban Chabad zsinagógából távozó hívőkre nyitott tüzet egy fehér fajvédő; a támadásnak két halálos áldozata volt.
– A Colorado állambeli Puebloban az FBI letartóztatott egy fehér rasszistát, aki bombát helyezett volna el a Temple Emanuelnél, és a zsinagóga ivóvizének megmérgezésére készült.

 

Liliana Segre

3. A 89 éves auschwitzi túlélő Liliane Segre, az olasz parlament örökös szenátora számos halálos fenyegetést kapott közösségi oldalakon, miután a gyűlöletbeszéd és fanatizmus elleni nemzeti vizsgálóbizottság felállítását javasolta. A rendőrség Segre 24 órás védelmét rendelte el. Ferenc pápa is elítélte a feléledő antiszemitizmust, „amiről azt hittük, hogy nem tér vissza többé”.

 

Sarah Halimi és Kobili Traoré

4. A francia bíróság nem emel vádat Kobili Traore ellen, aki Párizsban néhány éve megölte Sarah Halimit, egy idős zsidó asszonyt. A döntést azzal indokolták, hogy a moszlim férfi nem volt tudatában annak, hogy mit csinál, mert előtte marihuanát szívott.

 

Ilhan Omar és Rashida Tlaib

5. Az amerikai képviselőház két tagja, a palesztin származású Rashida Tlaib és a szomáli eredetű Ilhan Omar élesen kikeltek a kongresszus határozata ellen, amely elítélte az Izrael-ellenes BDS mozgalmat. Szerintük az amerikai zsidóságra – élükön az Izrael mellett álló AIPAC-kal (American Israeli Public Affairs Committee) – a kettős lojalitás a jellemző.

 

Antiszemita garázdaság New Yorkban- 2018 október 14.

6. A New York-i zsidókat számos súlyos fizikai inzultus érte. A város rendőrségen novemberig 309 incidenst jelentettek be, ezek közül 159 irányult zsidók ellen. Augusztus végén már minden másnapra jutott egy támadás, amelyek ősszel is folytatódtak, különösen Brooklyn két zsidók által sűrűn lakott negyedében, Crown Heightsben és Borough Parkban.

 

Cristoph Heusgen

7. Cristoph Heusgen, Németország ENSZ nagykövete a Biztonsági Tanácsban 2019-ben 25 alkalommal szavazott meg Izraelt elítélő határozati javaslatot, 3 alkalommal tartózkodott és csupán egyszer nyomta meg a nem gombot. A Hamasz rakétákat a terroristák otthonait leromboló buldózerekhez hasonlította. Lehet, hogy nem hallotta Angela Merkel 2008-ból származó kijelentését, miszerint Izrael biztonsága Németország számára nem lehet vita tárgya.

 

Palesztin párti tüntetés a torontói York egyetemen

8. Az amerikai egyetemeken megszaporodtak a zsidó- és Izrael ellenes megmozdulások.
– A torontói egyetem diákbizottsága megtagadta a kérést kóser élelmiszerek árusítására.
– A montreáli diákszövetség ki akarta zárni egyik tagját, aki izraeli utazásra készült a Hillel zsidó diákcsoport szervezésében.
– A torontói York Egyetemen az izraeli hadseregben szolgált katonákat fogadtak; a gyűlés dulakodásba torkollott.
– A Columbia, Barnard, NYU, Vassar, Duke, UNC, Oberlin, ASU, UCLA egyetemek antiszemita és Izrael ellenes incidensek helyszínei voltak, a BDS mozgalom támogatásával.
– A Syracuse Universityn nem kevesebb, mint 16 atrocitásról tettek említést: a campus hálótermeit feldúlták, a falakra afro-amerikaiakat, zsidókat, moszlimokat ócsároló fajvédő graffitikat mázoltak; egy mexikói zsidó professzor gyalázkodó üzenetet kapott; horogkeresztes rajzok, afro-amerikaiakat és ázsiaiakat szidalmazó feliratok mellett az új-zélandi mecsetben vérengző gyilkos röpiratának másolatát terjesztették.

Vandálok keze nyoma egy dániai zsidó temetőben (AFP)

9. Dániában és Svédországban a Kristályéjszaka évfordulóján a lakóházak falán sokfelé sárga csillagos matricák jelentek meg. Svédországban az elmúlt év során 280 antiszemita incidenst jelentettek, ez 53%-os emelkedést mutat az előző évhez képest. A zsidók az ország lakosságának 0,2%-át alkotják; a gyűlölet bűncselekmények 4%-a irányul ellenük.

Rick Wiles

10. Rick Wiles floridai lelkipásztor a helyi rádióállomások gyakori vendége, rasszista eszmék és antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztője. A Donald Trump elnök elleni kongresszusi vizsgálatot ’zsidó puccsnak’ minősítette, és azt állította, hogy ha a zsidók veszik át a hatalmat az USÁ-ban, több millió keresztényre a halál vár.

 

wiesenthal.com

Címkék:2019, antiszemitizmus, Jeremy Corbyn, Kobili Traoré, Munkáspárt, New York, Simon Wiesenthal Center

[popup][/popup]