2015 krónikája zsidó szemmel

Írta: jég - Rovat: Politika

Néhány fontosabb esemény az elmúlt évből.

Hyper Cachere attack2015. január 9. A párizsi Hyper Cacher szupermarketbe benyomulnak a francia biztonsági erők.
Két nappal korábban két iszlámista terrorista behatolt a Charlie Hebdo nevű francia szatirikus lap szerkesztőségébe és legyilkolt minden munkatársat, akire rátalált. Cinkosuk, Amedy Coulibay két nappal később – a rendőrség figyelmét elterelendő – túszul ejti a Hyper Cacher zsidó szupermarket alkalmazottait és vásárlóit, és négyet meggyilkol közülük, mielőtt a rendőrség lelövi.

*

Schwezoff népszava fotó2015. január 15: Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató (középen), szavaz a Budapesti Zsidó Hitközség közgyűlésén.
Schwezoffot 2014. július 3-án választották meg tisztségébe. A Mazsihisz igazgatói tisztségére is pályázott, de a következő napon nyilvánosságra került transzvesztita múltja, s így esélyei elúsztak. A BZSH-közgyűlés fél évig tartó botránysorozat után mozdította el őt vezető tisztségéből. Az ügy megtépázta a Mazsihisz tekintélyét, amiből a szervezet ellenlábasai igyekeztek profitálni.

*

ISIS2014. április 30:  Az Iszlám Államhoz lojális fegyveresek megjelennek a Golán fennsík szíriai oldalán, az izraeli határ közelében.
2015 az Iszlám Állam éve: az immár állami formátumot öltő terrorszervezet, amely Mohamed próféta korának erkölcsi, ideológiai rendjét akarja az iszlám világra kényszeríteni, a világpolitika megkerülhetetlen szereplője lett. Felemelkedése egyben az “arab tavasz” végleges csődjét jelenti: a várt, nyugati típusú, demokratikus fordulat helyett az arab országok számára csak két alternatíva maradt: az iszlámisták által gerjesztett  háborús káosz vagy a diktatórikus rendszerek. Az utolsó reménysugár az arab tavasz kiindulópontja, Tunézia, ahol a demokratikus aktivistákat tüntetik ki a 2015-ös Nobel-békedíjjal.

*

Heisler András a közgyűlésen2015. május 10: Heisler Andrást újraválasztják, ezúttal négy évre, a Mazsihisz elnöki tisztségébe.
Ugyanekkor Ács Tamást megerősítik a BZSH elnöki tisztében, Kunos Péter pedig a két szervezet ügyvezető igazgatója lesz. Így a leginkább kompromittált személyek, valamint a Zoltai korszakban kulcsszerepet szerepet játszott vezetők kikerülnek a Síp utca irányító tisztségeiből.

*

Köves beszél

2015. július 28: Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédet mond az Új kelet c. újság archívumát bemutató kiállítás megnyitóján. Az archívumot az EMIH megvásárolta.
Míg a Mazsihisz emlékezetpolitikai ügyekben újra és újra konfrontálódik a kormánnyal, a konzervatív politikai beállítottságú, vallási identitású EMIH a konfrontációkból kimarad és hatékonyan építi intézményeit és kapcsolatrendszerét. Az EMIH-hez közelálló, amerikai szponzorokkal rendelkező Brit Média Kft 2015-ben megvásárolja a 168 óra c. hetilapot és részesedést szerez a Klubrádióban.
Az EMIH és a Mazsihisz viszonyát inkább a diszkrét szembenállás, mint az együttműködés jellemzi.

*

BDS2015. augusztus 1: Izrael-ellenes bojkottra felhívó tüntetés Berlinben, a háttérben palesztin gyerekek virtuális koporsói.
A bojkottot propagáló BDS (Boycott, Divestment, Sanctions) mozgalom a nyugati világ egyre szélesebb köreit mérgezi meg. Egyházak, egyetemi tanszékek, tudományos fórumok, szakszervezetek csatlakoznak Izrael bojkottjához, jeléül annak, hogy a modernizált, emberjogi nyelven előadott zsidóellenes propaganda hatékonyan működik.

*

2015 szeptember 5 menekültek2015. szeptember 5: A Keleti pályaudvarról gyalog indulnak Bécs felé a többnapi várakozást elunt migránsok.
A migránsügy az év legsúlyosabb belpolitikai témája lett Magyarországon. Menekültellenes kampányával Orbán Viktor megerősíti belpolitikai helyzetét, majd az év vége felé külpolitikailag is megerősödik: az Európai Unióban ő jeleníti meg legmarkánsabban a migránsok befogadását ellenző felfogást.
A zsidó civil szervezetek tagjai sok helyütt lelkesen dolgoznak a migránsok megsegítésén, akikben üldözött embertársukat látják. A nagy zsidó szervezetek vezetői óvatosabban nyilatkoznak, mert a túlnyomórészt iszlám vallású migránsok hatalmas tömege aggodalommal töltötte el őket. Nyugat-Európai zsidó közösségeit sok helyütt hasonló feszültségek osztják meg.

*

0930_obama-netanyahu2015. szeptember 30: Benjamin Netanjahu és Barack Obama kezet fognak a Fehér Házban.
A két politikus és a két ország között, a hatalmas erőfeszítések ellenére tovább romlott a viszony 2015-ben. A baloldali értékekre – erőszak-ellenesség, szolidaritás, kisebbségi jogok – fölesküdött amerikai elnök ezen elvek alapján szeretett volna békét teremteni egy olyan régióban, amely egyre inkább csak a brutális erőszak nyelvét ismeri. A mélyen szkeptikus Netanjahu mindebben már nem bízik, de ezt hangosan nem mondhatja ki.

*

palesztin tüntetés2015. október 17: Részlet egy videofelvételből, melyen palesztin tüntetők késelős intifádát éltetik.
Az elmúlt négy hónapban kibontakozott késelős terrorizmus újabb, hatékony eszköz az izraeli társadalom elleni hadviselésre: kiszámíthatatlan, hogy a folyamatos uszítás nyomán mikor, hol melyik palesztin érzi úgy, hogy konyhakést kell ragadnia vagy autóval a megállóban várakozók közé kell rontania.

*

Ferenc pápa WJC vezetők

2015. október 28: Ferenc pápa a Zsidó Világkongresszus vezetőivel találkozik a Vatikánban, a Nostra Aetate enciklika kibocsájtásának 50. évfordulóján.
Az egyházfő trónra lépése óta számos gesztust tett a zsidóság felé: nemcsak az antiszemitizmust ítélte el, hanem – Nyugat-Európában szokatlan módon – az Izrael-ellenességet is. A Vatikán zsidó ügyekben kibocsájtott legutóbbi, december 10-i nyilatkozata valóságos teológiai forradalommal ér fel: kijelenti, hogy a katolikusoknak nem feladata a zsidóság megtérítése. Ezzel egy időben ortodox rabbik gesztusértékű nyilatkozatot bocsátanak ki a kereszténységről.

*

A French policeman assists a blood-covered victim near the Bataclan concert hall following attacks in Paris, France, November 14, 2015. Photo: REUTERS

2015. november 13. : A párizsi Bataclan színház elleni támadás egyik sérültjét kíséri biztonságba egy francia rohamrendőr.
Ezen a napon 1945 óta nem látott merényletsorozat rengeti meg a francia fővárost: az Iszlám Államra felesküdött fegyveresek a város számos pontján gépfegyverrel támadnak a kikapcsolódást kereső civil lakosságra és több mint 120 embert megölnek. A legtöbb áldozatot a Bataclan színház elleni támadás szedi, ahol 89 szórakozó fiatalt mészárolnak le. A Bataclan nem volt kimondottan zsidó intézmény, de gyakran tartottak itt zsidó rendezvényeket. A vérfürdő a francia zsidóság biztonságérzetét tovább rongálja. 2015-ben több mint 8000 francia zsidó alijázott, ami újabb történelmi csúcs.

*

szijjarto.netanjahu12015. november 16: Szíjjártó Péter külügyminiszter Benjamin Netanjahuval találkozik Jeruzsálemben.
Szíjjártó (akkor még) az egyetlen európai ország külügyminisztereként, elítéli a Területeken készült termékek kötelező címkézését – amelyet EU-jogszabályok írnak elő. A két ország, amely – egészen más okokból ­ – rendszeresen konfrontálódik az Európai Unióval, egyre szívélyesebb viszonyt ápol.

Címkék:2015 zsidó szemmel, visszatekintés 2015

[popup][/popup]