200 celeb nyílt levélben utasította el Izrael kulturális bojkottját

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek, Politika

Több mint 200 híresség – köztük olyan színészek, mint Mila Kunis, Billy Porter, Neil Patrick Harris és Helen Mirren – nyílt levélben utasították el a Tel-Avivi LGBTQ filmfesztivál bojkottjára irányuló törekvéseket.

Helen Mirren (Forrás: Flickr)

Az aláírók között van Lance Bass, az NSYNC egykori énekese, Jeremy Piven színész, Gene Simmons, a KISS frontembere és Emmanuelle Chriqui színésznő.

A szerdán közzétett levél válasz a Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) mozgalom aktivistáinak felhívására a 2006 óta évente megrendezett Tel Aviv International LGBTQ+ Film Festival (TLVFest) bojkottjára. A kezdeményező az Izrael ellenes bojkottot ellenző Creative Community for Peace szervezet volt.

„Izraelben a film különleges ereje abban nyilvánul meg, hogy kapcsolatot teremt zsidók, arabok, különböző etnikumú és hátterű emberek között, akik közös tulajdonsága a művészet szeretete. Együtt dolgoznak azon, hogy elmondják történeteiket, ezzel építve az együttérzés és kölcsönös megértés hídjait” – olvasható a levélben.

Idén májusban az Aswat, egy főként feminista irányultságú palesztin szervezet aktivistái mozgósítottak „Izrael szerecsenmosdató eseményeinek”, a Pride tevékenységek és a filmfesztivál bojkottjára. A BDS mozgalom régi vádja szerint Izrael azért fordul a LGBTQ közösség felé, hogy elterelje a figyelmet a palesztinok elleni tisztességtelen bánásmód okán a zsidó államot érő bírálatokról.

A filmfesztivált számos alkalommal igyekeztek bojkottálni az elmúlt években, különösen annak hatására, hogy 2017-ben a nyitó vetítésre kiválasztott dél-afrikai rendező John Trengrove lemondta a részvételt. 2020-ben több mint 100 meleg filmes határozott úgy, hogy a BDS aktivisták fölhívására visszalép.

JTA – Bassa László

Címkék:Izrael ellenes bojkott, LMBTQ filmfesztivál, Tel-Aviv

[popup][/popup]