14 óra alatt 96 ezer izraeli kért munkanélküli segélyt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A koronavírus tarol, a gazdaságban is. Izraelben, mint Európa számos országában, minimál üzemmódra áll át a gazdaság, hiszen az ország polgárait arra ösztönzik (szinte már utasítják), hogy maradjon otthon.

Izraeli szavazatszámlálók a karanténban tartózkodók állampolgárok szavazatait számlálják március 4-én (fotó: Reuters / Ronen Zvulun)

A gazdaság jegelése nyomán Izraelben, csak márciusban, 330 ezer ember regisztrált munkanélküliként. Februárban ugyanez a szám 26 ezer volt.

Az újonnan jelentkezettek túlnyomó részét (85 százalék) fizetés nélküli kényszerszabadságra küldték. 9 százalékot elbocsájtottak, két százalék pedig maga hagyta ott a munkahelyét.

A munkanélküliként regisztráltak 53 százaléka férfi, miközben a nők általában nagyobb arányban vannak a munkanélküliek között.

Ahogy a vírusfertőzöttek, úgy a munkanélküliek száma is exponenciálisan növekszik. Szerdán, a nap első felében óránként ötezer ember regisztrált az internetes felületeken, a nap második felében már óránként majdnem hétezer –14 óra alatt 96 ezer.

Szerdai sajtótájékoztatóján Meir Spiegler a társadalombiztosítás főigazgatója megjegyezte, hogy a munkanélküli időszak meghosszabbításán gondolkodnak. Ez eddig 2-6 hónap volt.

Algemeiner

Címkék:Izrael, koronavírus, munkanélküliség

[popup][/popup]