11 gyerekes ortodox nő, mint tűzoltó parancsnok

Írta: Szombat - Rovat: Izrael, Politika

Ő az első nő, aki Izraeli Tűzoltó- és Mentőszolgálaton belül Tafsar rangot kapott, ami a hadseregben a dandártábornoki címnek felel meg. Szerdán nevezték ki a humánerőforrás részleg élére.

Rachel Pisam

Omer Bar-Lev közbiztonsági miniszter szerint „a 11 gyermekes családanyánál aligha lehetett volna alkalmasabb jelöltet találni a posztra”.

Az 55 éves haredi Rachel Pisam 11 gyermek anyja.

Pisam azt nyilatkozta, hogy gyermekei nagyon büszkék rá. „Közülük az egyik nem is annyira a rangomra, hanem inkább a kocsimon lévő szirénára.”

Pisam kedden tudta meg a hírt. „Nő egy ilyen pozícióban, műveleti egységben, egyenruhában – nagy áttörést jelent mind a haredik, mind pedig a nők számára. Aligha hiszem, hogy ez akár tíz éve lehetséges lett volna.”

Omer Bar-Lev közbiztonsági miniszter dicsérte Pisamot, mivel „ő testesíti meg számára mindazt, ami csodálatos Izraelben, ahogyan az ország mindenkit képes integrálni magába az élet minden területén.”

Pisam elmondta, hogy mielőtt megpályázta az állást, neves ultraortodox rabbi áldását kérte. Férje és a család véleményére is kíváncsi volt: mindenki támogatta álmainak megvalósításában, ide értve a szomszédokat és barátokat is.

Rachel Pisam és tágabb családja

Eyal Caspi, az Izraeli Tűzoltó- és Mentőszolgálat főnöke szerint „Pisam történelmet írt. A globális éghajlati válság korában a tűzvédelemnek és mentőszolgálatnak, mint központi sürgősségi és nemzetbiztonsági szervnek, meg kell felelnie a legkülönbözőbb kihívásoknak, veszélyeknek és forgatókönyveknek.”

Pisam korábban az izraeli légierőnél szolgált, ahonnan őrnagyként szerelt le. A Héber Egyetemen BSc fokozatot szerzett társadalomtudományokból, közpolitikából pedig posztgraduális képzést kapott. A közszférában is vezető beosztásban dolgozott, legutoljára a közbiztonsági minisztériumban.

 

Címkék:ortodox nő, tűzoltó parancsnok

[popup][/popup]