1.2 milliárd dollár támogatás a Holokauszt túlélőinek 2023-ra

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika

A Claims Conference szeptember 15-én jelentette be, hogy 2023-ra több mint 1,2 milliárd dollárt biztosítottak a holokauszt túlélőinek nyújtandó kártérítésre és szociális ellátásra.

Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke és Christian Lindner német pénzügyminiszter

70 évvel ezelőtt, 1952. szeptember 10-én a luxemburgi városházán úttörő jelentőségű megállapodásokat kötöttek a második világháború alatti náci üldöztetés túlélőinek és Izrael Államnak nyújtandó kártérítésekről.

“Az európai zsidók kiirtása szörnyű törést okozott, nemcsak a világ zsidóságában, hanem az egész emberiségben. Ezek a megállapodások lefektették a kártérítés és jóvátétel alapjait azon túlélők számára, akik mindent elvesztettek, és azóta is a ma még élő mintegy 280.00 holokauszt-túlélő nevében folyó tárgyalások alapjául szolgálnak” – mondta Gideon Taylor, a Claims Conference elnöke.

A mérföldkőnek számító megállapodásokat 1950-ben az akkor újonnan megalakult Izrael Állam, a Német Szövetségi Köztársaság (mint a Német Birodalom jogutódja), valamint a Németországgal szembeni zsidó anyagi követeléseket benyújtó konferencia (Claims Conference) tárgyalta meg és fogadta el. A Claims Conference-t 23 nemzetközi zsidó szervezet hozta létre a világ holokauszt-túlélőinek nevében folytatandó tárgyalásokra. A megállapodások megteremtették az alapját a náci üldöztetésért járó minden későbbi kártérítésnek.

A Claims Conference jelenlegi főtárgyalója, Stuart Eizenstat nagykövet hangsúlyozta: “A luxemburgi megállapodások megteremtették az alapokat a náci üldöztetés túlélőinek nyújtandó minden későbbi kártalanítás számára. Az emberiség történelmében még soha nem fordult elő, hogy a legyőzött hatalom kártérítést fizessen a civileknek a veszteségekért és szenvedésekért. Ez hatalmas eredmény, amely a német nép elkötelezettségét mutatja, hogy elismerje az egykori náci társadalom gonosztetteit”.

“Nem tudnánk elvégezni azt a munkát, amit ma végzünk – minden holokauszt-túlélőnek megadni a lehetőséget, hogy abban a méltóságban élhesse az életét, amelyet fiatalkorában elvettek tőle –, ha elődeink nem állnak a helyzet magaslatán abban a történelmi pillanatban” – jelentette ki Greg Schneider, a Claims Conference ügyvezető alelnöke.

Címkék:Claims Conference, holokauszt túlélők, kárpótlás

[popup][/popup]