Zsidó(s) múzeumok Pesten és vidéken

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Számos – elsősorban zsidó – közéleti fórumon téma a széttagolt intézményrendszer fenntarthatóságának kérdése, a racionalizálás szükségessége és a párhuzamosságok felszámolása. E viták során gyakran felmerül – történt ez legutóbb a Rumbach utcai Zsinagóga jövőbeli működési és tartalmi koncepciójáról szóló beszélgetésen is –, hogy miért van szükség ennyi zsidó (vagy zsidós) múzeumra. Ám ezeket – annak ellenére, hogy gyakran valóban „múzeumnak látszó” intézmények–, más-más céllal hozták létre, eltérő működtetési modellben, misszióval működnek (vagy működhetnének), amelyek között sem fenntartói, sem egyéb, intézményi vagy szakmai kapcsolat sincs, mégis megjelenítik és tematizálják a zsidóságot.

Erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tár        

A Csányi utca 5 alatti műemlék épületben, az Önkormányzat kezdeményezésére és támogatásával „valódi lakások korhű” berendezésével állandó kiállításon mutatják be a városrész lakóinak egykori életmódját. A tervek szerint a felújított épület emeleti szintjén működő állandó kiállítás mellett a földszinti tér időszaki kiállításoknak, a tetőtér könyvtárnak, a fedett udvar pedig előadásoknak, oktatási és egyéb rendezvényeknek és egy kávézónak is helyet ad majd. Az épület teljes körű felújítása befejeződött, a belső terek és a kiállítások építése a közeljövőben megkezdődik.

Goldberger textilipari gyűjtemény
A rendkívül korszerű, interaktív kiállítás a Goldberger művek kétszáz éves történetét mutatja be az első kékfestő műhelytől, a világszínvonalú nagyüzemen keresztül a szocialista korszakig és az ezt követő bezárásig. A kiállítás a technikai és gazdasági elemekre helyezi a hangsúlyt, de megismerhetjük a Goldberger család történetét is a 18. század végétől, a jólét és a befolyás évein és az üldöztetéseken keresztül egészen a 20. század végéig.

Elfeledett szomszédaink
A Pápa városának zsinagógájában látható gyűjtemény 2012-ben nyílt meg. A maga nemében az első komoly és nagyszabású kiállítás egy elpusztított vidéki zsidó közösség történetéről. A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális és Hagyományőrző Egyesület felhívására közel 500 fotót gyűjtöttek össze a háború előtti időkből.

Együtt éltünk – együtt élünk címmel 2014 szeptemberében állandó kiállítás nyílt a pécsi zsinagóga oldallépcsőházaiban és karzatán, amelynek megvalósítását az „Értékes Pécs” című uniós projekt tette lehetővé. A tárlat, amelynek tárgyi anyagát jelentős részben a közösség tagjai adományozták a pécsi és baranyai zsidók történetét mutatja be a 18. századtól napjainkig.

Szemtől szemben: állandó kiállítás a holokauszt előtti szombathelyi zsidóságról
Az először ideiglenes, majd az egykori zsidó iskola épületében állandó helyet kapott kiállítás lelkes helytörténészi csapat munkája nyomán állt össze. Állandó és gazdag anyaga kiemelkedő a vidéki magyar városok között.

Mádi zsinagóga és rabbiház
Jelentős turisztikai fejlesztés keretében újították fel – mint örökségi emlékhelyet és zarándok-központot. A komplexum a „Csodarabbik útja” zarándokút kiinduló és befejező pontjaként várja az érdeklődőket. A tíz települést érintő, 150 km-es zarándokút bejárja Tokaj-Hegyalja zsidó emlékhelyeit, épített örökségeit. A zarándokszállás épületén belül berendezett kiállítás bemutatja Északkelet-Magyarország egykori zsidó életét, az egykor a helyszínen élő zsidó családok történetét, a mádi zsidó legendáját, illetve a zsidó folklór vonatkozó elemeit. A projektet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület valósította meg uniós forrásból.

Két új tematikus kiállítóhely létrehozásának is megkezdődtek a szakmai előkészületei: az egyik a Weiss Manfréd emlékét és örökség bemutató csepeli kiállítóhely, a másik pedig a Maccabi Sporttörténeti Emlékhely.

A fentieken túl számos egykori zsinagógaépület tölt be kulturális funkciót, általában a települési önkormányzatok fenntatásában, ám ezek nem zsidó történeti kiállításokként vagy zsidó közösségi térként működnek. Ilyenek többek között: Művészetek Háza – Szekszárd, Nagy Gyula Galéria – Várpalota, Városi Könyvtár – Baja, Vasilescu Gyűjtemény – Győr, Tudomány és Technika Háza – Kecskemét.

 

 

[popup][/popup]